Η Αυστρία γίνεται η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επιβάλει και πάλι ένα πλήρες lockdown φέτος για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα μολύνσεων από την COVID-19. Παράλληλα, ολόκληρος ο πληθυσμός της διατάσσεται να εμβολιαστεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Την απόφαση για ένα lockdown και για τους εμβολιασμένους φαίνεται να μην αποκλείει πάντως και η Γερμανία.

Τις ανακοινώσεις έκανε η αυστριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Το lockdown θα διαρκέσει αρχικά τουλάχιστον 10 ημέρες, 20 το περισσότερο, όπως ανακοινώθηκε. Η υποχρέωση του εμβολιασμού θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου.

Σε lockdown η Αυστρία

Σημειώνεται πως χθες, οι πρωθυπουργοί της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, των δύο σφοδρότερα πληττόμενων από την πανδημία κρατιδίων της Αυστρίας, ανακοίνωσαν την επιβολή γενικού lockdown – ακόμη και για τους εμβολιασμένους. Ο πρωθυπουργός της Άνω Αυστρίας Τόμας Στέλτσερ, μιλώντας στο τοπικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ελιγμού» και τάχθηκε υπέρ της λήψης ανάλογων μέτρων σε όλη τη χώρα.

Στην Αυστρία ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών σημείωσε χθες νέο ρεκόρ, φθάνοντας το 989.

Λίγες ημέρες πριν είχε προηγηθεί το lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ σήμερα ελήφθη η απόφαση να γενικευτεί και στους εμβολιασμένους.

Δεν αποκλείει lockdown και για τους εμβολιασμένους η Γερμανία

Την ίδια ώρα, ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε πως η κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα είναι τόσο σοβαρή που ένα lockdown, ακόμη και για τους εμβολιασμένους πολίτες, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Σε ερώτηση αν η Γερμανία θα απέκλειε ένα lockdown όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους, ο Σπανς είπε: «Είμαστε τώρα σε μια κατάσταση… ακόμη κι αν αυτό δημιουργήσει μια έκτακτη είδηση… δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».