Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως, εξετάζει νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την αναζωπύρωση της επιδημίας του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μαριάνα Βιέιρα ντα Σίλβα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, στο περιθώριο εκδήλωσης στη Λισαβόν, «πρέπει να καθορίσουμε ποια μέτρα θα είναι υποχρεωτικά» για να «μην αφήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτιναχθεί».

«Δεν προβλέπουμε δραστικά μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν κατά το παρελθόν γιατί οι πολίτες είναι περισσότερο προστατευμένοι», κυρίως χάρη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, διευκρίνισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι είναι αναπόφευκτη η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης.

Το μέτρο αυτό, που επιβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, ήρθη στις 13 Σεπτεμβρίου. Η χρήση της μάσκας συνεχίζει να συνιστάται σε περίπτωση συνάθροισης ή όταν είναι αδύνατο να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, μεταδίδει το AFP.

Αρνητικά ρεκόρ το τελευταίο 24ωρο

Επισημαίνεται πως η Πορτογαλία κατέγραψε την Τετάρτη νέα κορύφωση με 2.527 ημερήσια κρούσματα ενώ ξεπέρασε και το όριο των 500 νοσηλειών, αριθμοί ρεκόρ για τη χώρα από τις αρχές του φθινοπώρου.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα άφησε επίσης να εννοηθεί, την Τρίτη, ότι η χώρα μπορεί να επαναφέρει ορισμένα μέτρα, κυρίως ενόψει των εορτών στο τέλος της χρονιάς.

«Πρέπει να δράσουμε από τώρα. Όσο πιο αργά δράσουμε, τόσο περισσότεροι θα είναι οι κίνδυνοι», προειδοποίησε αποκλείοντας, ωστόσο, την πιθανότητα επιβολής εκ νέου κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία ίσχυε επί σχεδόν έξι μήνες μεταξύ Νοεμβρίου και περασμένου Απριλίου.

Αυτό το έκτακτο καθεστώς είχε επιτρέψει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό ορισμένων ελευθεριών, όπως η καραντίνα που επιβλήθηκε στην αρχή της χρονιάς όταν η χώρα συγκαταλεγόταν στις πλέον πληγείσες από την πανδημία.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει αποφάσεις μετά τη διαβούλευσή της με ειδικούς επιστήμονες κατά τη συνεδρίαση που θα έχει την Παρασκευή.

Εμβόλιο

Περί το 86% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Οι αρχές συνεχίζουν να καλούν τους άνω των 65 ετών να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου. Λίγο πάνω από το 86% του πληθυσμού, πάντως, είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Με 10 εκατομμύρια κατοίκους, η Πορτογαλία έχει καταγράψει περισσότερο από 1,1 εκατομμύριο κρούσματα και 18.283 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως μέτρα δημόσιας υγείας, ενίοτε «σκληρά», έχουν επιστρέψει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τσεχία και άλλες.