Ο κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο δρ Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Τρίτη ότι είναι εφικτό η Covid-19 να μετατραπεί το επόμενο έτος από την τρέχουσα μεγάλη κρίση υγείας σε μια ενδημική ασθένεια, εφόσον οι ΗΠΑ αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης για την Covid-19 είναι ζωτικής σημασίας για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είπε ο Φάουτσι σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Reuters Total Health», το οποίο διεξάγεται από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου.

«Για μένα, αν θέλετε να γίνει ο ιός ενδημικός, πρέπει να ρίξετε τα επίπεδα μολύνσεων τόσο χαμηλά ώστε αυτά να μην έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, στη ζωή σας, στην οικονομία σας», είπε ο ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος.

«Άνθρωποι θα εξακολουθούν να μολύνονται. Άνθρωποι ενδέχεται να συνεχίσουν να νοσηλεύονται, αλλά το επίπεδο θα είναι τόσο χαμηλό που δεν θα το σκεφτόμαστε συνέχεια και δεν θα επηρεάζει όσα κάνουμε», σημείωσε.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Σύσταση για εμβολιασμό με αναμνηστικές δόσεις στον γενικό πληθυσμό

Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είπε, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί και να λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Αν οι ΗΠΑ καταστήσουν διαθέσιμα σε όλους εμβόλια για αναμνηστικές δόσεις, είναι πιθανό η χώρα να θέσει σε έλεγχο τον ιό μέχρι την άνοιξη του 2022, πρόσθεσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων.

«Δείτε τι κάνουν τώρα άλλες χώρες σχετικά με την υιοθέτηση μιας εκστρατείας αναμνηστικών δόσεων ουσιαστικά για όλους. Νομίζω ότι αν το κάνουμε αυτό, και το κάνουμε με ζήλο», όπως χαρακτηριστικά είπε, τότε, «μέχρι την άνοιξη θα έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο της κατάστασης», εκτίμησε.