Ο πρόεδρος του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (10/11) ότι το προεδρικό αεροσκάφος θα εκποιηθεί και το ποσό που θα εξασφαλιστεί θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των τομέων της υγείας και της παιδείας, που δοκιμάστηκαν σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Ανακοινώνω ότι θα πουλήσουμε το προεδρικό αεροσκάφος, τα έσοδα (της πώλησης) θα διατεθούν στην υγεία και την παιδεία», είπε ο αριστερός πρόεδρος, ο οποίος εκφράστηκε στην πόλη Αγιακούτσο (νοτιοανατολικά).

Ο κ. Καστίγιο ανακοίνωσε επίσης, στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας για τα κυβερνητικά στελέχη, την απαγόρευση «σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν αεροπορικώς στην πρώτη θέση» για να μπει τέλος στα «προνόμια» που απολαμβάνουν «πολυάριθμοι» αξιωματούχοι.

«Σε μια κυβέρνηση του λαού, οι δημόσιοι λειτουργοί ταξιδεύουν όπως οι απλοί πολίτες», είπε ο πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, που εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα του Περού τον Ιούλιο.

Το προεδρικό αεροσκάφος είναι ένα Boeing 737-528, με χωρητικότητα 70 επιβάτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχηγός του περουβιανού κράτους προσπαθεί να πουλήσει το αεροσκάφος.

Το 2007, ο πρώην πρόεδρος Άλαν Γκαρσία δεν το είχε καταφέρει παρότι οργανώθηκαν δύο δημοπρασίες. Ένας από τους λόγους ήταν η τιμή που ζητείτο – 18,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το αεροσκάφος είχε αγοραστεί από την περουβιανή κυβέρνηση το 1995, έναντι τιμήματος 27,6 εκατομμυρίων δολαρίων, επί των ημερών του Αλμπέρτο Φουχιμόρι στην προεδρία (1990-2000).