Οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στο κεντρικό Λονδίνο συνεχίζονται κατά των κυβερνητικών σχεδίων για αύξηση των διδάκτρων των πανεπιστημίων. Διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία έριξαν πανό εναντίον τους και επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο της αστυνομίας.

Πριν δύο εβδομάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζεται η έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο μείωσης δαπανών για την παιδεία ύψους 81 δισ. λιρών, το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση συμμαχίας τον περασμένο μήνα.

Στην διαδήλωση της 10ης Νοεμβρίου, στην οποία πήραν μέρος 20.000 με 50.000 άνθρωποι, η αστυνομία συνέλαβε 70 ανθρώπους για τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν διάφορα αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας. Ένας 18χρονος φοιτητής δήλωσε ένοχος σήμερα για τη ρίψη ενός πυροσβεστήρα από την οροφή ενός κτιρίου.

Σήμερα φοιτητές και μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους σε μία πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελευθέρων που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια από τις 3.290 λίρες (3.867 ευρώ) που είναι τώρα στις 6.000 λίρες (7.072 ευρώ) και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στις 9.000 λίρες (10.505 ευρώ).

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν σαφώς πιο έντονη στους δρόμους του Λονδίνου σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες, οπότε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου είχε παραδεχθεί ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τα επεισόδια.