Αναστάτωση προκλήθηκε χθες στην Τουρκία -και όχι μόνο καθώς τα «νέα» ταξίδεψαν» γρήγορα και σε άλλες χώρες- από «fake news» που διαδόθηκαν ταχύτητα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν υπέστη εγκεφαλικό και πέθανε.  Η είδηση ήρθε στη σκιά έντονων φημών που εδώ και καιρό πλανώνται στον αέρα σχετικά με σοβαρά προβλήματα υγείας που φέρεται να αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρόεδρος και τα οποία ποτέ δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης το hashtag Erdogandead (νεκρός Ερντογάν) διακινήθηκε όσο κανένα άλλο και οι φήμες για τον θάνατό του δεν άργησαν να φουντώσουν. Μάλιστα, τουρκικά ΜΜΕ επίσης μπήκαν και εκείνα στο «παιχνίδι» των φημών σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μίλησε στην κοινοβουλευτική ομάδα, κάτι που συνήθως κάνει τις Τετάρτες.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κεμαλικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Αϊκούτ Ερντογντού υποστήριξε ότι κυκλοφορούν πολλά μηνύματα στο WhatsApp για την υγεία του Ερντογάν, ότι δηλαδή υπέστη χθες το βράδυ εγκεφαλικό κι ότι νοσηλεύεται στην εντατική.

Οι φήμες για τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυκλοφόρησαν λίγες μάλιστα ώρες μετά το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος περπατάει με μεγάλη δυσκολία.

Για να διασκεδάσει τις φήμες ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος εξέρχεται της προεδρικής λιμουζίνας με το σχόλιο «Να εμπιστεύεστε τους φίλους, να φοβάστε τους εχθρούς».

Αργότερα μέσα στην ημέρα, οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν δικαστικές διώξεις κατά 30 χρηστών που δημοσίευσαν «ψευδή και αβάσιμα» μηνύματα για την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Διαπιστώθηκε ότι το hashtag #νεκρός κυκλοφόρησε στο κοινωνικό δίκτυο Twitter, με αναφορές στον πρόεδρό μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας. «Υπό το hashtag αυτό, ταυτοποιήθηκαν 30 άτομα που έκαναν share περιεχόμενα παραπληροφόρησης (…) και εκκίνησαν οι εναντίον τους αναγκαίες διαδικασίες».

Ερντογάν: Η εμφάνισή του μετά τα fake news

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε τέλος στις φήμες ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας εμφανιζόμενος σε επίσημες συναντήσεις με πρέσβεις. Ο λογαριασμός της τουρκικής προεδρίας στο Twitter, δημοσίευσε φωτογραφίες, με τον Τούρκο πρόεδρο δίπλα σε πρέσβεις αλλά και στον γενικό γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον γενικό γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου, Μπαγκντάτ Αμρέγιεφ, αναφέρει το πρώτο tweet.

Ακολούθησαν φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου με τον νέο πρέσβη της Λιθουανίας, Ρίτσαρντας Ντεγκούτις, τον πρέσβη της Ουκρανίας, Βασίλ Μποντνάρ, τον πρέσβη της Μογγολίας αλλά και του Κατάρ.