Δύο βουδιστές μοναχοί στην Ταϊλάνδη έχουν γίνει αστέρια των κοινωνικών μέσων με τα livestream τους στο Facebook που συνδυάζουν τις παραδοσιακές διδασκαλίες με τα μη παραδοσιακά αστεία και τα γέλια. Ωστόσο, ορισμένοι από τους θρησκευτικούς συντηρητικούς της χώρας δεν βρίσκουν το εγχείρημά τους και τόσο διασκεδαστικό.

Με εντυπωσιακή ευχέρεια στη νεανική αργκό, οι Phra Maha Paiwan Warawanno, 30 ετών και Phra Maha Sompong Talaputto, 42 ετών, έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία μιας γενιάς που θεωρεί ότι η επίσημη διακόσμηση του ναού και η σανσκριτική ψαλμωδία του παραδοσιακού βουδισμού είναι ξεπερασμένη και απρόσιτη.

Ένα πρόσφατο βράδυ Παρασκευής, ο Paiwan έβαλε το τηλέφωνό του σε ένα τρίποδο και ακούμπησε ένα μικρόφωνο στη ρόμπα του από σαφράν, καθισμένος δίπλα στον Phra Maha Sompong σε μια μικρή μελέτη στο ναό Wat Soi Thong στην Μπανγκόκ.

Στο livestream που ακολούθησε, οι δύο άνδρες μίλησαν για μια πληθώρα θεμάτων, αναμειγνύοντας τις βουδιστικές διδασκαλίες, γνωστές ως Dhamma, με σύγχρονες συμβουλές για τη ζωή και με μια γερή δόση χιούμορ.

«Θέλω το Dhamma και η νέα γενιά να συνυπάρχουν», δήλωσε ο Paiwan στο Reuters. «Χωρίς να προσεγγίσουμε τους νέους, ποια θα είναι η θέση της θρησκείας στο μέλλον;» συμπλήρωσε.

Οι εβδομαδιαίες ζωντανές μεταδόσεις του Paiwan και του Sompong προσελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνοντας κάποια στιγμή μέχρι και τα δύο εκατομμύρια.

Ο Paiwan, του οποίου ο αριθμός των οπαδών στο Facebook εκτοξεύθηκε κατά περισσότερο από 800% σε 2,5 εκατομμύρια σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, είπε ότι θέλει να κρατήσει τον Βουδισμό σχετικό με την κοινωνία της Ταϊλάνδης μετά από σκάνδαλα σε ναούς για φόνο, ναρκωτικά, σεξ και ξέπλυμα χρήματος.

Οι αισιόδοξες συνεδρίες παρείχαν επίσης την αναγκαία ανακούφιση για πολλούς Ταϊλανδούς που ήταν κλεισμένοι στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσουν την καραντίνα εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα.

«Έχουμε άσχημες μέρες και είμαστε αγχωμένοι με τη δουλειά, τα χρήματα, την οικογένεια, την πανδημία και όλα όσα συμβαίνουν με το κλείδωμα», δήλωσε η 32χρονη Onravee Tangmeesang, η οποία παρακολουθεί τα livestream των μοναχών κάθε Παρασκευή το βράδυ από το κρεβάτι της.

«Αυτά τα γέλια μπορούν πραγματικά να φωτίσουν τη μέρα μου».

Αλλά οι εβδομαδιαίες ζωντανές ροές δεν χαιρετίστηκαν τόσο ευνοϊκά από βουδιστές συντηρητικούς που ήθελαν να τηρήσουν τις συμβάσεις και τις διατυπώσεις της θρησκείας.

Οι δύο μοναχοί κλήθηκαν τον περασμένο μήνα σε κοινοβουλευτική επιτροπή για τη θρησκεία για να εξηγήσουν τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, ενώ ανώτερα κυβερνητικά στελέχη τους προειδοποίησαν να μετριάσουν τα αστεία και την «ανάρμοστη συμπεριφορά».