Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση στο τζαμί της πόλης Κουντούζ στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν με τους δεκάδες νεκρούς.

Η οργάνωση έκανε γνωστή την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση με ανακοίνωση που εξέδωσε το «πρακτορείο» προπαγάνδας των τζιχαντιστών «Amaq» και αναρτήθηκε στο Telegram.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 55 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 140 μέσα στο σιιτικό τέμενος, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που υπογράφει το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, η σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαιώνει πως ένας από τους καμικάζι της «πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε εν μέσω του πλήθους» των σιιτών μουσουλμάνων πιστών, που είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος.

Σε μια δεύτερη ανάρτηση, η τρομοκρατική οργάνωση αναφέρει πως «ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας μουσουλμάνος Ουϊγούρος», μια μειονότητα που οι «Ταλιμπάν έχουν ορκιστεί να εκδιώξουν» από το Αφγανιστάν.

Η επίθεση στην πόλη Κουντούζ πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες έπειτα από μια βομβιστική επίθεση εναντίον ενός τεμένους στην Καμπούλ, με απολογισμό τουλάχιστον 5 νεκρούς, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε, επίσης, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος.

Το ειδησιογραφικό πρακτορείο Aamaj ανέφερε ότι οι νεκροί από την επίθεση στο τζαμί είναι τουλάχιστον 100.

Οπτικό υλικό δείχνει πτώματα περιστοιχισμένα από συντρίμμια μέσα στο τέμενος αυτό, στο οποίο προσεύχονται σιίτες μουσουλμάνοι.