Σχεδόν μια 10ετία μετά, η Κυβέρνηση της Ισπανίας επαναφέρει τα επιδόματα ενοικίου. Ωστόσο, το πλάνο της προβλέπει τον περιορισμό τον αριθμό των πολιτών που θα επωφεληθούν απ’ αυτό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα τη δημόσια ταμεία, αποκάλυψε η εφημερίδα «El País». Ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πρόσφατα από τη Σεβίλλη πως θα δοθεί επίδομα 250 ευρώ στους νέους από 18 ως 35 ετών με εισόδημα κάτω από 23.725 ευρώ για δύο χρόνια.

Η βοήθεια, τόνισε η Υπουργός Μεταφορών, Ρακέλ Σάντσεθ, θα φτάσει σε 40 με 50 χιλιάδες πολίτες. Σαφώς μικρότερος αριθμός από τους σχεδόν 600.000 από 18 ως και 35 ετών με χαμηλό εισόδημα που ενοικιάζουν σπίτια στην Ισπανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

FILE – In this April 8, 2020 file photo, a man walks in front of a large apartment block in Madrid, Spain. The Spanish ruling left-wing coalition on Tuesday, Oct. 5, 2021 says that it will seek to rein in soaring house rental costs by imposing price hike caps on landlords who own 10 or more residential properties. The move has been criticized by the political opposition and leaders of business organizations, who are regarding it as an intervention of Prime Minister Pedro Sanchez’s government in free markets. (AP Photo/Paul White, File)

Το μέτρο είχε αρχίσει το 2009 με επίδομα 210 ευρώ. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το έλαβαν περισσότεροι από 167.000 νέοι και το δεύτερο έτος είχε παραπάνω από 300.000 παραλήπτες, παρόλο που προοριζόταν για άτομα ηλικίας 22 ως 30 ετών και με εισόδημα χαμηλότερο από 22.000. Στην εποχή της λιτότητας, η Κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αποφάσισε να το καταργήσει.

Σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Onda Cero», η Ρακέλ Σάντσεθ, εξήγησε πως το Υπουργείο της διαθέτει 200 εκατομμύρια ευρώ για το επονομαζόμενο «bono joven». Εξ ου και οι 40 με 50.000 παραλήπτες. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις πέραν αυτών που ανακοίνωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι εντέλει να μειώσει το μέσο όρο ηλικίας «απογαλακτισμού» των νέων της χώρας. Επί του παρόντος, οι Ισπανοί φεύγουν από τα σπίτια των γονέων τους σε ηλικία που ξεπερνά τα 29 έτη. Σύμφωνα με την Eurostat ο μέσος όρος που αυτό συμβαίνει στην Ε.Ε. είναι τα 26,4 χρόνια. «Τα μέτρα που παίρνουμε θα αλλάξουμε την προοπτική των νέων και κυρίως τη δυνατότητά τους ν’ αποκτήσουν πρόσβαση σε κατοικία», πρόσθεσε η Σάντσεθ. Ωστόσο, άλλες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους μήπως εξαιτίας του μέτρου αυξηθούν και πάλι τα ενοίκια στην Ισπανία – κι όχι μόνο στις περιπτώσεις των νέων, αλλά συνολικά. Αυτό δήλωσε και η Υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Ιόνε Μπελάρα.