Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε σήμερα η Μαρία Κολεσνίκοβα, από τους ηγέτες των μαζικών περυσινών διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εναντίον της Κολεσνίκοβα και ενός άλλου πολιτικού της αντιπολίτευσης, του Μαξίμ Ζνακ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εξτρεμισμό και για παράνομη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας.

Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες και η Κολσενίκοβα τις χαρακτήρισε «παράλογες». Ο Ζνακ καταδικάστηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης.

Η 39χρονη Κολεσνίκοβα, η οποία μετέχει στο προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2020 αφού έσκισε το διαβατήριό της για να αποτρέψει προσπάθεια να την απελάσουν στην γειτονική Ουκρανία.

Η πρώην μουσικός και μετέπειτα πολιτικός αναδείχθηκε σε κεντρική φυσιογνωμία των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, τον Αύγουστο του 2020.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος αρνείται την εκλογική νοθεία, βρίσκεται στην εξουσία της πρών σοβιετικής δημοκρατίας από το 1994 και έχει υποστεί νέες κυρώσεις από την Δύση έπειτα από την βίαιη καταστολή των αντιπάλων του.

«Η Μαρία και ο Μαξίμ είναι οι ήρωες για τους Λευκορώσους. Το καθεστώς θέλει να τους δούμε να συνθλίβονται και να εξαντλούνται. Αλλά κοιτάξτε-χαμογελάνε και χορεύουν», έγραψε στο Twitter η άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η αυτοεξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. «Γνωρίζουν-θα τους απελευθερώσουμε πολύ νωρίτερα από αυτά τα 11 χρόνια. Οι όροι τους δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν-ο Μαξίμ και η Μαρία δεν θα το ήθελαν αυτό» προσέθεσε.

https://twitter.com/tsihanouskaya?lang=el

Η δίκη, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Δεν έγιναν γνωστές οι συνθήκες διεξαγωγής της, η ταυτότητα των ερευνητών και των μαρτύρων που κατέθεσαν.
Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κτίριο των δικαστηρίων, σύμφωνα με πολλά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποια είναι η Μαρία Κολεσνίκοβα

Η Κολεσνίκοβα είναι μια από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συνελήφθησαν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

Είναι επίσης μια από τρεις γυναίκες, όλες νεοεισελθείσες στην πολιτική, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και ηγήθηκαν πέρυσι μιας μεγάλης εκστρατείας της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία.

Στόχος τους ήταν να μετασχηματίσουν την πολιτική σκηνή της χώρας και να απομακρύνουν από την εξουσία τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Επικεφαλής της εκστρατείας ήταν η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που αναδείχτηκε στην κυριότερη αντίπαλο του Λουκασένκο.

Οι άλλες δύο γυναίκες είναι η Βερόνικα Τσεπκάλο, σύζυγος του ιδρυτή του τεχνολογικού πάρκου Βαλέρι Τσεπκάλο, του οποίου η υποψηφιότητα στις εκλογές είχε απορριφθεί και η τρίτη ήταν η Κολεσνίκοβα, βασική συνεργάτης του πρώην τραπεζίτη Βίκτορ Μπαμπαρίκο και πρώην ισχυρού αντιπάλου του Λουκασένκο.

Ο 57χρονος Μπαμπαρίκο σκόπευε να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον Αλεξάντρ Λουκασένκο και θεωρούνταν ο πιο σοβαρός πολιτικός αντίπαλος του ηγέτη της χώρας.

Ωστόσο, συνελήφθη μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τον Ιούλιο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με “ιδιαίτερα σημαντικά ποσά” όταν ήταν διευθυντής της Belgazprombank, της λευκορωσικής θυγατρικής μιας τράπεζας που ανήκει στον ρωσικό όμιλο Gazprom.