Μια ακόμη σοκαριστική είδηση έρχεται από το Αφγανιστάν και αφορά την εκτέλεση από τους Ταλιμπάν ενός λαϊκού τραγουδιστή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση πως «η μουσική είναι απαγορευμένη στο Ισλάμ».

Η οικογένεια του Fawad Andarabi είπε στο Associated Press ότι ο τραγουδιστής πυροβολήθηκε την περασμένη Παρασκευή όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στο σπίτι του αφού προηγουμένως το είχαν ψάξει και είχαν πιεί ακόμη και τσάι μαζί του.

«Τον πυροβόλησαν στο κεφάλι στη φάρμα», είπε ο γιος του Jawad για την εκτέλεση.

«Ήταν αθώος, ένας τραγουδιστής που το μόνο που έκανε ήταν να διασκεδάζει τους ανθρώπους», σημείωσε ακόμη.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahi, δήλωσε στο AP ότι το περιστατικό θα ερευνηθεί και πως δεν είχε άλλα στοιχεία για τη δολοφονία που έγινε περίπου 60 μίλια βόρεια της Καμπούλ.

Λίγες ημέρες πριν ο Mujahid είχε δηλώσει στους New York Times ότι η μουσική ήταν πλέον παράνομη, όπως και όταν οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία από το 1996 μέχρι το 2001.

«Η μουσική είναι απαγορευμένη στο Ισλάμ», τόνισε, ενώ επέμεινε: «Ελπίζουμε ότι θα πείσουμε τους ανθρώπους να μην κάνουν τέτοια πράγματα, αντί να τους πιέζουμε».

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Masoud Andarabi, μοιράστηκε εικόνες του τραγουδιστή και σχολίασε ότι «δολοφονήθηκε βάναυσα» απλώς επειδή «έφερνε τη χαρά στους ανθρώπους του».

Η Agnes Callamard της Διεθνούς Αμνηστίας καταδίκασε τη φριχτή εξέλιξη, σημειώνοντας: «Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι οι Ταλιμπάν του 2021 είναι οι ίδιοι μισαλλόδοξοι, βίαιοι, καταπιεστικοί Ταλιμπάν του 2001. Τίποτα δεν έχει αλλάξει».