Μια εικόνα που σοκάρει κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες σχετικά με τα όσα εκτυλίσσονται στον Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Σε αυτήν απεικονίζονται περισσότεροι από 600 Αφγανοί, άνδρες και γυναίκες, «στοιβαγμένοι» κυριολεκτικά σε ένα τεράστιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο αναχώρησε από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η New York Post, εκατοντάδες Αφγανοί που αγωνιούσαν για τη ζωή τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έτρεξαν προς τη μισοκατεβασμένη ράμπα του C-17 Globemaster III και μπήκαν μέσα στο μεγάλο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους.

Το πλήρωμα του φορτηγού αεροσκάφους αποφάσισε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν και το αεροσκάφος απογειώθηκε με ασφάλεια, έχοντας ως προορισμό το Κατάρ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνολικά 640 πρόσφυγες κατάφεραν να «αποδράσουν» από την Καμπούλ με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, πολύ περισσότεροι από τον αριθμό που σκόπευε να μεταφέρει το πλήρωμα.

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης. Η απελπισία κάποιων για να γλιτώσουν φέρεται να τους οδήγησε σε απονενοημένες πράξεις, όπως το να γραπωθούν στις ρόδες αεροσκαφών που απογειώνονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του newsweek.com.

Ανατριχίλα προκάλεσε ένα βίντεο το οποίο δημοσίευσε στο twitter το πρακτορείο Asvaka και εμφάνιζε ανθρώπους να πέφτουν από αεροσκάφος που απογειώνεται από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. Αυτό που μπορούσε να διακρίνει κανείς ήταν  μικρά μαύρα σημάδια που φαίνονταν να πέφτουν από το αεροσκάφος.

Αφγανιστάν: Στρατιωτικά αεροσκάφη απομακρύνουν ξανά τους διπλωμάτες

Στο μεταξύ, να σημειωθεί πως στρατιωτικά αεροσκάφη πάνε ξανά σήμερα να παραλάβουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας.

Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει χθες Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.