Η ταινία διαδραματίζεται μέσα σε ένα νοσοκομείο όπου το εξαντλημένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει την αυξημένη προσέλευση τραυματισμένων διαδηλωτών.

Ο τίτλος της γαλλικής αυτής ταινίας είναι “La Fracture” και παρουσιάζει ένα στιγμιότυπο κοινωνικών εντάσεων στη Γαλλία, κάτι εξαιρετικά επίκαιρο μετά την πανδημία του κορονοϊού, όπως δήλωσε σήμερα η σκηνοθέτης της, Κατρίν Κορσίνι, στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία επικεντρώνεται σε χαρακτήρες από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικους χώρους -ανάμεσά τους ένας οδηγός φορτηγού και ένας παριζιάνος καρτουνίστας- που έρχονται σε σύγκρουση μέσα στο νοσοκομείο με φόντο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με τα “Κίτρινα Γιλέκα“.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν το 2018 στη δημιουργία ενός κινήματος κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν βίαιη κατάληξη και συγκρούσεις με την αστυνομία, αμαύρωσαν την δεύτερη χρονιά της θητείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείσα τι θα έλεγε στον Μακρόν αν είχε την ευκαιρία η δημιουργός της ταινίας, η οποία πέρασε χρόνο σε νοσοκομεία και μίλησε με μέλη των “Κίτρινων Γιλέκων” για τις ανάγκες της ταινίας της, απάντησε ότι κυρίως θα έκανε εκστρατεία για λογαριασμό των νοσοκομείων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η σκηνοθέτης είπε: “Θα του έλεγα να διπλασιάσει τον μισθό όλων των εργαζομένων του ιατρικού κλάδου”.

Η ιδέα για την ταινία προηγήθηκε της πανδημίας παρότι τα γυρίσματα έγιναν εν μέσω λοκντάουν αυξάνοντας έτσι τις δυσκολίες για τους ηθοποιούς και το συνεργείο που έπρεπε να φοράνε μάσκα, είπαν οι παραγωγοί.

Οι χώροι των γυρισμάτων είναι σήμερα απολύτως επίκαιροι, πρόσθεσε η Κορσινί, καθώς τα νοσοκομεία έχουν υποστεί μεγάλη πίεση.

Μαζί με τους επαγγελματίες ηθοποιούς η Κορσινί χρησιμοποίησε και μια πραγματική νοσηλεύτρια, η οποία υποδύεται μια εργαζόμενη στο νοσοκομείο που καλείται να αντιμετωπίσει την έλλειψη φαρμάκων, τον χαλασμένο εξοπλισμό και τους ακραίους ή στρεσαρισμένους ασθενείς.

Η ταινία χρησιμοποιεί το χιούμορ για να περάσει το μήνυμά της και οι χαρακτήρες της συγκρούονται ή έρχονται πιο κοντά καθώς γύρω τους εκτυλίσσονται σκηνές χάους.

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, το οποίο επέστρεψε στη γαλλική ριβιέρα έπειτα από μια απουσία το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, περιλαμβάνει συχνά ταινίες με πολιτικό περιεχόμενο και αυτή τη χρονιά υπάρχουν αρκετές συμμετοχές που αφορούν τη σύγχρονη Γαλλία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.