Οι εργαζόμενοι στον τομέα της δημόσιας υγείας της Βρετανίας, το NHS, πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας διάρκειας τεσσάρων ωρών με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, έπειτα από έκκληση έντεκα συνδικάτων.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τα συνδικάτα και περισσότεροι από 10.000 στην Αγγλία σύμφωνα με τη διεύθυνση του NHS, έγιναν λιγότερο από ένα μήνα έπειτα από μια άλλη στάση εργασίας, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε μετά το 1982.

Αιτία για τη σημερινή στάση εργασίας ήταν η άρνηση του υπουργού Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, να ακολουθήσει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου οργανισμού να αυξήσει κατά 1% τους μισθούς των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει μια τέτοια αύξηση, εκτός αν περικοπούν θέσεις εργασίας.

Όμως τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι έχει έρθει η ώρα για τους εργαζόμενους του NHS, που έκαναν μεγάλες θυσίες στη διάρκεια της κρίσης, να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, η οποία ενδέχεται να φτάσει το 3% του ΑΕΠ φέτος.

Οι απεργοί, που έστησαν πανό μπροστά από νοσοκομεία, αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους όλη την εβδομάδα.

Μόνοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις της Σκοτίας και της Ουαλίας συμφώνησαν στην αύξηση των μισθών.