Ένας 32χρονος Παλαιστίνιος, οδηγός λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ στη γραμμή που εξυπηρετεί τη δυτική πλευρά της πόλης, βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο λεωφορείο του. Οι συγγενείς του καταγγέλλουν εγκληματική ενέργεια, ενώ η ισραηλινή αστυνομία επικαλείται την εκδοχή της αυτοκτονίας.

Ο θάνατος του Γιούσεφ αλ-Ραμούνι σημειώνεται ενώ ταραχές μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών συγκλόνισαν τις τελευταίες εβδομάδες την Ιερουσαλήμ, οι οποίες επεκτάθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη προκαλώντας φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη. Η ένταση ωστόσο έχει περιοριστεί σε κάποιο βαθμό τις τελευταίες ημέρες.

Το άψυχο σώμα του Παλαιστίνιου, ο οποίος κατοικούσε στη συνοικία Αλ-Τουρ της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ Ανατολικής Ιερουσαλήμ, βρέθηκε αργά χθες βράδυ της Κυριακής να κρέμεται πάνω από τις σκάλες μέσα στο λεωφορείο, στο αμαξοστάσιο της βιομηχανικής ζώνης του Χαρ Χοτζβίμ, στα βόρεια πλευρά της Δυτικής Ιερουσαλήμ, κοντά σε εβραϊκούς οικισμούς και παλαιστινιακές γειτονιές, ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των εξετάσεων και της έρευνας, κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται για περιστατικό εγκληματικής ενέργειας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Λούμπα Σάμρι. «Κανένα σημάδι βίας δεν βρέθηκε στο πτώμα», τόνισε διευκρινίζοντας ότι θα γίνει αυτοψία στο ιατροδικαστικό κέντρο του Aμπού Καμπίρ.

Αυτή η εκδοχή των γεγονότων αμφισβητείται ωστόσο από τους συναδέλφους και την οικογένεια του οδηγού, σύμφωνα με τους οποίους, ο άνδρας σκοτώθηκε σε επίθεση που δέχθηκε από Ισραηλινούς.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, την οποία επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο οδηγός δεν είχε κανένα λόγο να αυτοκτονήσει και το σώμα του έφερε σημάδια βίας.

Ο αδελφός του, Λούι, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι «είναι αδύνατον να αυτοκτόνησε ο αδελφός του, που ήταν πατέρας δύο μικρών παιδιών και ζούσε ευτυχισμένος με τη γυναίκα του και την οικογένειά του. Είδα το πτώμα χθες βράδυ και είδα μώλωπες και σημάδια από δάκτυλα που έδειχναν ότι τον είχαν χτυπήσει. Στην πλάτη του επίσης υπήρχε ένας μώλωπας, σαν να είχε χτυπηθεί με σκληρό αντικείμενο».

«Είδαμε σημάδια βίας στο σώμα του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συναδέλφους του, ο Μουατάσεμ Φάκεχ. «Ήταν κρεμασμένος από τα σκαλιά μέσα στο λεωφορείο σε μέρος όπου είναι αδύνατο να κρεμαστεί μοναχός του».

Χθες, ένας Ισραηλινός στην Ιερουσαλήμ δέχθηκε επίθεση με κατσαβίδι στην πλάτη, την οποία η αστυνομία απέδωσε σε νεαρό Παλαιστίνιο που τράπηκε σε φυγή.