Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλο μέρος της αραβικής χώρας, καθώς η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνεται, οι νοσοκομειακές κλίνες είναι κατά «90% γεμάτες» και ο αριθμός των θανάτων ασθενών με την COVID-19 έχει αυξηθεί, κατά το υπουργείο Υγείας.

Ο πρωθυπουργός Χισάμ Μασίσι, παρότι είχε εμβολιαστεί δημόσια στα τέλη Απριλίου, διαγνώστηκε εξάλλου πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο ημερήσιος μέσος όρος την περασμένη εβδομάδα έφθασε τους 82 θανάτους, με άλλα λόγια πλησιάζει το ρεκόρ των 89 την ημέρα που είχε καταγραφεί στη διάρκεια μιας εβδομάδας στα τέλη του Απριλίου, ενημέρωσε ο Νίσαφ Μπιν Αλίγια, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το επίπεδο που εκτιμούσαμε», αναγνώρισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και υπογράμμισε πως «ο δείκτης πληρότητας (των κλινών) στα νοσοκομεία έχει ξεπεράσει το 90%» και η πίεση είναι «μεγάλη».

Πέραν των τεσσάρων επαρχιών που τέθηκαν ήδη υπό περιοριστικά μέτρα την περασμένη Κυριακή, άλλες 28 διοικητικές περιφέρειες από τις 250 της Τυνησίας θα εισέλθουν με τη σειρά τους σε lockdown εξαιτίας του ότι καταγράφουν υψηλό δείκτη επίπτωσης.

Στις περιοχές αυτές οι συναθροίσεις, οι εορτές και οι αθλητικές συναντήσεις θα απαγορευθούν. Στους κατοίκους τους θα απευθυνθεί η σύσταση να μείνουν σπίτι και τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν, εξαιρουμένων μόνο όσων προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.

Η Τυνησία μεταφέρθηκε χθες Πέμπτη στο κόκκινο τμήμα του καταλόγου ο οποίος καταρτίζεται από τις βρετανικές αρχές. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει πλέον καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχεία σε όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά του από τη χώρα αυτή.

Οι περιορισμοί πάντως παραμένουν λιγοστοί για τους ταξιδιώτες που πάνε στην Τυνησία. Δεσμεύονται γραπτώς ότι θα μείνουν σε καραντίνα στον τόπο διαμονής τους για 5 ως 7 ημέρες, πλην όσων έχουν εμβολιαστεί και των τουριστών τις επισκέψεις των οποίων έχουν αναλάβει ταξιδιωτικά γραφεία.

Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα (22:00-05:00) παρατάθηκε ως την 11η Ιουλίου.

Ως χθες, η Τυνησία των περίπου 12 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει 14.406 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 395.362 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Τις 104 μέρες της εκστρατείας ανοσοποίησης έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση 1,7 εκατ. άνθρωποι, όμως η Τύνιδα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων για να επιταχύνει.