Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που… τα μουστάκια μεγαλώνουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς (Movember).

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει γίνει πολύ της μόδας το μούσι, το οποίο έχει συνδεθεί με τους χίπστερς.

Τι όμως μπορεί να «κρύβεται» πίσω από ένα μούσι; Και, πόσο μπορεί να επηρεάζει τη λεκτική επικοινωνία μεταξύ δύο ανθρώπων;

Δύο νεαροί από τον Καναδά αποφάσισαν να «συμπυκνώσουν» σε ένα βίντεο διάρκειας επτά λεπτών, μια μακραίωνη συζήτηση γύρω από την επιστήμη που βρίσκεται πίσω από τα… μούσια.

Οι Mitchell Moffit και Gregory Brown, ισχυρίζονται ότι το 60% της λεκτικής επικοινωνίας επηρεάζεται από την εξωτερική εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Σύμφωνα με τον Gregory, έρευνες σε φοιτητές έχουν δείξει, ότι όσοι είχαν μούσια θεωρούνταν πιο κυριαρχικοί και αρρενωποί. Μάλιστα, όσοι άντρες είχαν μακριά μούσια θεωρούνταν ακόμη πιο ικανοί και είχαν καλύτερες προσωπικότητες.

«Η αρρενωπότητα ή η κυριαρχικότητα δεν είναι πάντα κάτι καλό, ειδικά σε συνεντεύξεις για δουλειά, καθώς δεν είναι πάντα το ζητούμενο να είσαι ηγέτης, αλλά να μπορείς να ενταχθείς σε μια ομάδα» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Mitchell.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας, ότι σύμφωνα με μια έρευνα πολύ γνωστής εταιρείας ξυριστικών προϊόντων, οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού προτιμούν τους… ξυρισμένους άντρες, με «καθαρό» πρόσωπο. Συγκεκριμένα, το 84% των επαγγελματιών σε τμήματα ανθρώπινου δυναμικού, συμφωνεί ότι ένας καλοξυρισμένος υποψήφιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρει προαγωγή, σε σχέση με κάποιον που έχει μούσια.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα, ψυχολόγοι του πανεπιστημίου Northumbria επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες ανδρών, προσδίδοντάς τους διαφορετικά μεγέθη τριχών στο πρόσωπό τους. Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες σε 60 γυναίκες, οι οποίες έκριναν ότι εκείνοι που είχαν μούσια ήταν περισσότερο αρρενωποί μεν, αλλά επίσης και πιο επιθετικοί.

Νωρίτερα φέτος, μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, βρήκε ότι οι αλλαγές στη μόδα γύρω από τα μούσια των ανδρών, μπορεί να κατευθύνεται από τη δαρβινική επιλογή.

Όσο πιο μουσάτος είναι κανείς, τόσο λιγότερο ελκυστικός γίνεται, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στους καλοξυρισμένους, ανέφερε η μελέτη του πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Τέλος, μια άλλη έρευνα που διεξήχθη πριν από λίγο καιρό στη Μ. Βρετανία, υποστηρίζει ότι πάνω από τις μισές γυναίκες πιστεύουν ότι οι άντρες με τα «χίπστερ» μούσια είναι πιο σέξι. Οκτώ στις δέκα γυναίκες πιστεύουν ότι ένας άντρας με μούσια δείχνει πιο αρρενωπός, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα δήλωσαν, ότι θα ήθελαν να βγαίνουν με έναν άντρα που έχει μούσια, σε σχέση με κάποιον που προτιμά να ξυρίζεται.