Η ενέργεια, το Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ και η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως και των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, θα είναι στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος θα έχει σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού πραγματοποιείται τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στο Κάιρο, στην οποία θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα και τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Λίμπερμαν θα μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση τη θέση ότι η χώρα του θεωρεί ως αναγκαίο στοιχείο για την περιφερειακή σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο τη συνεργασία της με την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επίσης, ο κ.Λίμπερμαν θα προετοιμάσει την επικείμενη επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.