Η αποκαθήλωση του Μπιλ Γκέιτς είναι γεγονός, συντελείται μέρα με τη μέρα μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου του και τις αποκαλύψεις για το πώς τον «παραίτησαν» από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft μετά τις καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά στο γραφείο.

O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου επί σειρά ετών, με περιουσία 130 δισ. δολαρίων σήμερα, κατάφερε να χτίσει μια ζηλευτή δημόσια εικόνα: Μπιλ Γκέιτς η διάνοια, Μπιλ Γκέιτς ο τρομερός επιχειρηματίας, Μπιλ Γκέιτς ο ταγμένος φιλάνθρωπος.

Ήδη από τις πρώτες του στιγμές στον κόσμο του επιχειρείν, το κοινό μάθαινε για τη σχέση αγάπης-μίσους με τον Στιβ Τζομπς, αλλά και για το πώς αυτός ο 13χρονος που χάκαρε στα νιάτα του τους πρώτους υπολογιστές κατάφερε να χτίσει κοτζάμ αυτοκρατορία.

Η ιστορία του ήταν πάντα γεμάτη με παραδείγματα σκληρής δουλειάς, επιχειρηματικού τσαγανού και μάχες εναντίον όλων.

Κάποιες φορές διακοπτόταν μεν το αφήγημα με αμφιλεγόμενες ειδήσεις, ακόμα και κατηγορίες για προδοσία, τα μέσα ήταν ωστόσο πάντα εκεί για να συνεχίσουν να στήνουν το οικοδόμημα Γκέιτς.

Όταν έγινε στα 31 του ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου, όλοι παραμιλούσαν από τη ζάλη του μαγνητισμού που φαινόταν να διαθέτει αυτός ο «σπασίκλας».

Στα 39 του, όταν κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, οι πάντες αποθέωναν το θαύμα της τεχνολογικής βιομηχανίας, τον νέο προφήτη της Silicon Valley.

Και βέβαια όταν το 2010 οι Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωναν το Giving Pledge, την πρωτοβουλία για να δώσουν οι δισεκατομμυριούχοι τη μισή τους περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, η αγαθοεργία είχε βρει το νέο της πρόσωπο.

Έτσι πέρασε στην Ιστορία ο Μπιλ Γκέιτς, ως ένας αδέξιος κομπιουτεράκιας, ένα σπασικλάκι που τα κατάφερε με το μυαλό και τον ιδρώτα του.

Και τότε αποφάσισε να χωρίσει

Ο «νέος» Μπιλ Γκέιτς

Οι αποκαλύψεις μεγάλων εφημερίδων για τα πεπραγμένα του συνιδρυτή της Microsoft πέφτουν πια βροχή. Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του διαζυγίου του με τη Μελίντα έπειτα από 27 χρόνια αγαστής συνύπαρξης.

Μόνο που η νέα εικόνα του που βγαίνει προς τα έξω είναι σαφώς λιγότερο κολακευτική. Ο κοσμαγάπητος Γκέιτς, αυτή η μορφή της διπλανής πόρτας που οι περισσότεροι μπορούσαν να ταυτιστούν μαζί του, σε αντίθεση με πολλούς εκκεντρικούς κροίσους, αποκαθηλώνεται μέρα με τη μέρα.

Τόσο οι New York Times όσο και η Wall Street Journal τον απεικονίζουν πια ως αθεράπευτο γυναικά, υποδεικνύοντας πως χρησιμοποιούσε τη Microsoft ως μέρος για να ψαρεύει εφήμερες σχέσεις.

Οι αναφορές ήταν λίγες στην αρχή, αρκετές υπάλληλοι και πρώην υπάλληλοι της Microsoft βγήκαν τελικά στους Times για να μιλήσουν για το «αδέξιο φλερτ» και την «ανάρμοστη συμπεριφορά» του αφεντικού.

Κάποιες είπαν ξεκάθαρα πως τους «ρίχτηκε», γνωρίζοντας πως αυτό μέσα σε έναν χώρο εργασίας συνιστούσε σεξουαλική παρενόχληση.

Αντίστοιχα μαντάτα καταφτάνουν πια και από το φιλανθρωπικό ίδρυμά του, το Bill & Melinda Gates Foundation, όπου πηγές ισχυρίζονται ότι φερόταν «απαξιωτικά» προς τη σύζυγό του, θέλοντας να δείξει ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Και το έδειχνε σε έναν οργανισμό που έχει χρηματοδοτήσει αναρίθμητες δράσεις για τη βελτίωση του ρόλου και της κοινωνικής θέσης της γυναίκας.

Ο «άβολος» χώρος εργασίας

Η ίδια η ιδέα βέβαια πως ο Γκέιτς επιστράτευε την υψηλόβαθμη θέση του στη Microsoft για να εξασφαλίζει πονηρά ραντεβού με τις εργαζόμενές του δεν πρέπει να κάνει εντύπωση σε κανέναν, αν σκεφτούμε πώς ακριβώς ξεκίνησε ο γάμος του.

Είναι γνωστό πως ο Μπιλ γνώρισε και άρχισε να βγαίνει με τη Μελίντα Φρεντς το 1987, όταν εκείνη πήγε να δουλέψει στο τμήμα μάρκετινγκ της Microsoft! Σε επαγγελματικό δείπνο γνωρίστηκαν και ο Μπιλ δεν έχασε τον καιρό του.

Όπως είχε αποκαλύψει η Μελίντα το 2016, ακόμα και τη μαμά του είχε επιστρατεύσει ο Μπιλ, που είχε σχέσεις με το πανεπιστήμιο Duke (όπου σπούδασε η Μελίντα), ώστε να μάθει για το παρελθόν της.

Εκείνη εγκατέλειψε τελικά τη Microsoft το 1996, ως κυρία Γκέιτς πια, για να ασχοληθεί με την οικογένειά της.

Ακόμα και αυτή η ιστορία που υποδεικνύει τη δυναμική ισχύος που μεταχειριζόταν ο Μπιλ στην εταιρία του, ακόμα και αυτή παιζόταν στα μέσα ως μια τρυφερή ιστορία έρωτα. Ξεχνώντας προφανώς ποιος ήταν ο ένας και ποιος ο άλλος μέσα στη Microsoft.

Η παραίτηση που δεν ήταν παραίτηση

Όπως γνωρίζουν όλοι, ο Μπιλ Γκέιτς παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2020. Αυτό που δεν γνώριζε κανένας είναι ότι η παραίτησή του έγινε εν μέσω σκανδάλου.

Το διοικητικό συμβούλιο του κολοσσού είχε προσλάβει νομική φίρμα το 2019 για να ερευνήσει σε βάθος καταγγελίες υπαλλήλου ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον Γκέιτς το 2000, έξι μόλις χρόνια μετά τον γάμο του.

Την αποκάλυψη-«φωτιά» έκανε πρόσφατα η Wall Street Journal, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ανάρμοστης επαγγελματικής συμπεριφοράς του συνιδρυτή της Microsoft. Το Δ.Σ. της Microsoft αποφάσισε πως θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί ο Γκέιτς, χαρακτηρίζοντας την εξωσυζυγική σχέση του με υπάλληλο της εταιρίας «ανάρμοστη».

Η εφημερίδα επικαλέστηκε υψηλόβαθμες πηγές της εταιρίας, οι οποίες επιβεβαίωσαν πως η γυναίκα εργαζόταν ως πληροφορικός στη Microsoft. Εκείνη φέρεται μάλιστα να είχε στείλει ακόμα και επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο, όπου περιέγραφε την εξωσυζυγική σχέση του Γκέιτς μαζί της «για χρόνια», ζητώντας μάλιστα να το πληροφορηθεί και η Μελίντα.

Η Microsoft επιβεβαίωσε την έρευνα σε βάρος του Γκέιτς, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Μπιλ δεν αρνήθηκε την απιστία.

«Η Microsoft έλαβε μια καταγγελία στο δεύτερο μισό του 2019 ότι ο Μπιλ Γκέιτς έψαχνε να ξεκινήσει ερωτική σχέση με υπάλληλο της εταιρίας τη χρονιά του 2000», είπε επισήμως εκπρόσωπος της Microsoft στη Wall Street Journal, «επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου εξέτασε την καταγγελία, επικουρούμενη από ανεξάρτητη νομική εταιρία ώστε να διεξάγει σε βάθος έρευνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, η Microsoft παρείχε εκτεταμένη υποστήριξη στην υπάλληλο που έκανε την καταγγελία».

Η εκπρόσωπος του Γκέιτς επιβεβαίωσε μεν στην εφημερίδα την εξωσυζυγική σχέση, αρνήθηκε ωστόσο πως η παραίτηση του Μπιλ το 2020 είχε να κάνει με την καταγγελία. «Ήταν μια σχέση πριν από 20 σχεδόν χρόνια που έληξε φιλικά», δήλωσε, προσθέτοντας πως ο Γκέιτς «είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να περνά περισσότερο χρόνο στις φιλανθρωπίες που είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα».

Η εικόνα του γυναικά Γκέιτς που ριχνόταν στις υπαλλήλους του ενισχύθηκε από τις επόμενες αποκαλύψεις των New York Times. Η εφημερίδα παρέθεσε μια σειρά από ανώνυμες πηγές που ισχυρίζονται πως ο Μπιλ κυνήγησε ερωτικά αρκετές γυναίκες που εργάζονταν γι’ αυτόν.

Οι υπάλληλοι μίλησαν μάλιστα για δύο συγκεκριμένες φορές που το φλερτ του με εργαζόμενες δεν ήταν πρέπον. Έξι τωρινοί και πρώην υπάλληλοι είπαν ωστόσο στην εφημερίδα πως ο Γκέιτς δεν ήταν «αρπακτικό», δημιουργούσε πάντως ένα άβολο εργασιακό περιβάλλον.

Σε ένα τέτοιο περιστατικό που μας έρχεται από το 2006, το αφεντικό της Microsoft έστειλε email σε μια υπάλληλό του ζητώντας της να βγουν έξω για φαγητό. «Αν αυτό σε κάνει να νιώθεις άβολα, προσποιήσου ότι δεν συνέβη ποτέ», της έγραψε στο τέλος ο Μπιλ, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους των Times που το διάβασαν.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Γκέιτς την έπεσε σε υπάλληλο του ιδρύματός του, κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού. Εκείνη, που μίλησε στους Times ανώνυμα, είπε ότι αρνήθηκε την πρόταση, αλλά το ταξίδι «έγινε περίεργο».

Άρθρο του περιοδικού Quartz το 2019 αποκάλυψε πολλές ιστορίες γυναικών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στη Microsoft. Ίσως να ήταν ο συνιδρυτής της αυτός που καλλιέργησε το τοξικό κλίμα. Αν και ο βαθμός στον οποίο ευθύνεται αποτελεί ζητούμενο.

Η ακόμα πιο άβολη σχέση με τον Τζέφρι Επστάιν

Ήταν και πάλι η Wall Street Journal αυτή που αποκάλυψε πως η Μελίντα Γκέιτς σκεφτόταν το διαζύγιο τουλάχιστον από το 2019. Τι είχε γίνει τότε; Ο σύζυγός της εμφανιζόταν ξανά πολύ πρόθυμος να συναντηθεί με τον καταδικασμένο παιδόφιλο Τζέφρι Επστάιν.

Μια ιστορία που δεν ξεκίνησε φυσικά το 2019, αλλά το 2011. Ο Γκέιτς γνωρίστηκε με τον διεστραμμένο χρηματιστή Επστάιν το 2011, τρία χρόνια μετά την καταδίκη του τελευταίου για μαστροπεία ανήλικης.

Αρκετά μέσα έπιασαν την ιστορία και την ερεύνησαν, λέγοντάς μας πως οι δύο δισεκατομμυριούχοι συναντήθηκαν αρκετές φορές στην έπαυλη του Επστάιν στο Μανχάταν. Η Μελίντα εξοργιζόταν κάθε φορά, σταθερά, και το 2019 φέρεται να μην άντεξε άλλο τη μεταξύ τους σχέση.

Όπως θυμόμαστε, ο Τζέφρι Επστάιν αυτοκτόνησε στο κελί του τον Αύγουστο του 2019. Ο Γκέιτς δήλωσε αμέσως μετά τον θάνατό του πως το γεγονός ότι τον είχε συναντήσει ήταν «λάθος κρίση». Οι Financial Times απέκτησαν πρόσβαση σε υπόμνημα του Γκέιτς από το 2019, όπου ο Μπιλ γράφει πως είχε «διασκεδάσει τις ιδέες του Επστάιν που σχετίζονται με τη φιλανθρωπία».

Κερασάκι στην τούρτα της οργής που ένιωθε η Μελίντα Γκέιτς για τον σύζυγό της, με τις αναφορές να εμφανίζουν εκείνη να ζητά το διαζύγιο, είναι άλλη μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όπως αποκαλύπτουν οι Times, ήταν ο λογιστής και στενός συνεργάτης του Γκέιτς, Michael Larson, αυτός που κατηγορήθηκε από μια υπάλληλό του για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας της.

Οι Times επιβεβαιώνουν πως ο Larson και το θύμα τα βρήκαν εξωδικαστικά το 2018, με εκείνη να υπογράφει ρήτρα εχεμύθειας για το έγκλημα και εκείνον να την ανταμείβει πλουσιοπάροχα με ένα ποσό που δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Η Μελίντα ζητούσε όμως από τον Μπιλ να ερευνήσει ανεξάρτητα την ιστορία, μιας και ο Larson δεν είναι τυχαίος, είναι αυτός που τρέχει την Cascade Investment, την επενδυτική εταιρία του Γκέιτς που διαχειρίζεται τα δισεκατομμύριά του. Και είναι ο άνθρωπος που έχουν στο πλευρό και στην καθημερινότητά τους οι Γκέιτς εδώ και 30 χρόνια.

Ο Γκέιτς δεν απάντησε για τη νέα αυτή αποκάλυψη, η εκπρόσωπος του όμως, Bridgitt Arnold, την αρνήθηκε.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι έχουν δημοσιευτεί τόσα πολλά ψέματα για την αιτία, τις συνθήκες και το χρονοδιάγραμμα του διαζυγίου του Μπιλ Γκέιτς», είπε στους Times, «οι φήμες και οι υποθέσεις που περιβάλλουν το διαζύγιο του Γκέιτς γίνονται ολοένα και πιο παράλογες και είναι δυστυχές πως άνθρωποι που έχουν τόση λίγη γνώση της κατάστασης χαρακτηρίζονται ως ‘‘πηγές’’».

Είναι γεγονός ότι θα δούμε πολλά ακόμα πράγματα από το υπόγειο του Γκέιτς να βγαίνουν στην επιφάνεια όσο το ζευγάρι προσπαθεί να μοιράσει την τεράστια περιουσία του. Άλλα από αυτά αληθινά και άλλα τερατώδη ψέματα, όπως η ιστορία με την πέτρα του σκανδάλου που χώρισε το ζευγάρι.

Όσο γίνονται όμως αυτά, η εικόνα του Μπιλ Γκέιτς αλλάζει ένα σκάνδαλο τη φορά…