Μια αποκάλυψη που προκαλεί αίσθηση έκανε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σχετικά με το νέο μεγάλο συμβόλαιο που θέλει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις Pfizer-BioNTech για την προμήθεια εμβολίων από το 2022. Όπως ανέφερε, η προμήθεια αυτών των εμβολίων θα γίνει σε σημαντικά μεγαλύτερη τιμή ανά δόση.

Η ΕΕ θέλει να πετύχει μια νέα συμφωνία με τις δύο εταιρείες για την προμήθεια έως και 1,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων to 2022 και το 2023, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Μπορίσοφ ανέφερε πως η ΕΕ διαπραγματεύεται ένα νέο στην τιμή των 19,5 ευρώ ανά δόση. «Οι τιμές αυξάνονται γρήγορα», είπε ο βούλγαρος πρωθυπουργός.

«Η τιμή της Pfizer ήταν 12 ευρώ, μετά αυξήθηκε στα 15,5 ευρώ. Τώρα για το 2022 και το 2023 η ΕΕ διαπραγματεύεται συμβόλαιο στην τιμή των 19,5 ευρώ», ανέφερε.

Πρόκειται για μια σημαντική αύξηση της τομής από τα 15,5 ευρώ ανά δόση που έχει πληρώσει η ΕΕ για τα 600 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer στα οποία έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ και αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters.

Αξιωματούχος που εμπλέκεται στις συνομιλίες με τους παρασκευαστές των εμβολίων επιβεβαίωσε την τιμή που ανέφερε ο Μπορίσοφ για το νέο συμβόλαιο, τονίζοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το νέο συμβόλαιο θα καλύπτει και τις μεταλλάξεις, που σημαίνει ότι οι εταιρείες θα προσφέρουν ενισχυμένα εμβόλια για την περίπτωση που οι μεταλλάξεις κυριαρχήσουν, σημείωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να προβεί σε πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την προμήθεια έως 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

Τα σχέδια, τα οποία παρουσίασε η Σάντρα Γκαλίνα, Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη μέλη, είναι ήδη πολύ λεπτομερή. Σύμφωνα με αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να συνάψει συμφωνίες-πλαίσιο για την παράδοση περίπου 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων δεύτερης γενιάς. Θέλει επίσης να εξασφαλίσει 900 επιπλέον εκατομμύρια δόσεις. Οι νέες συμφωνίες-πλαίσιο προορίζονται να καλύψουν τις δόσεις εμβολιασμού που απαιτούνται για επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.