Ένα μουσικό κουτί που παίζει μια θλιβερή μελωδία ανακηρύχθηκε ως το «μουσικό κουτί του κορονοϊού» στην Ελβετία, αναφέρει το France24.

«Συνθέτης» και εμπνευστής αυτής της μελωδίας είναι ο Σίμον Χούβιλερ. Ο Ελβετός δημοσιογράφος αποφάσισε να μετατρέψει σε νότες τις ζωές που έχουν χαθεί έως τώρα στη χώρα του από την πανδημία.

Ο τίτλος του κομματιού είναι «Ένα τραγούδι κορωνών και δακρύων γραμμένο από τον Covid-19 και τον S.HU. (σ.σ. τα αρχικά του ονόματός του)».

Η μελωδία είναι «γραμμένη» σε ένα ρολό χαρτιού μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων, σε τρύπες που μετατρέπονται σε νότες όταν η «παρτιτούρα» περνά από τον μηχανισμό του μουσικού κουτιού. Ο Χούβιλερ χρειάστηκε ένα μήνα για να «συνθέσει» αυτή τη μελωδία.

Κάθε ημέρα σηματοδοτείται με μία νότα, που κρατά τον ρυθμό. Στην αρχή ακούγεται ένας μονότονος, επαναλαμβανόμενος ήχος, της περιόδου που δεν είχαν καταγραφεί θάνατοι από κορονοϊό στην Ελβετία.

Μετά όμως αρχίζουν να ακούγονται και άλλες νότες, εκείνες των απωλειών. Κάποιες φορές οι νότες σχηματίζοντας συγχορδίες, λόγω του πλήθους των θανάτων.

Ο Χούβιλερ, δημοσιογράφος που εργάζεται στην εφημερίδα Tages-Anzeiger, αγόρασε αυτό το μουσικό κουτί στην Κίνα.

«Όταν συνδέεις αυτό το αθώο όργανο με τα δεδομένα της πανδημίας, έχεις αυτή τη σύγκρουση συναισθημάτων», συμπληρώνει ο ίδιος μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι τρύπες- και κατά συνέπεια οι νότες- δεν ανταποκρίνονται απολύτως στα αριθμητικά στοιχεία της πανδημίας, διευκρίνισε ο Χούβιλερ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αναπαράγουν τις διακυμάνσεις στην πορεία του κορονοϊού στην Ελβετία, σε μια κατά κάποιο τρόπο καλλιτεχνική ερμηνεία των στατιστικών.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 10.337 θάνατοι και 601.124 κρούσματα στην Ελβετία.