Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως το εμβόλιό τους κατά της COVID-19 είναι περίπου 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου, επικαλούμενες επικαιροποιημένα στοιχεία από κλινικές μελέτες, στα οποία περιλαμβάνονται άτομα που έχουν εμβολιαστεί εδώ και έξι μήνες..

Το εμβόλιο ήταν επίσης 100% στην πρόληψη της νόσησης ανάμεσα σε συμμετέχοντες στη Νότια Αφρική, όπου το νέο στέλεχος B1351 κυριαρχεί, παρόλο που ο αριθμός αυτών των συμμετεχόντων ήταν σχετικά μικρός -800-, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παρόλο που το ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,3% είναι χαμηλότερο από το αρχικό 95% που είχε ανακοινωθεί τον Νοέμβριο για τη δοκιμή σε 44.000 ανθρώπους, ένας αριθμός μεταλλάξεων έχει αρχίσει να κυριαρχεί στον κόσμο από τότε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα που περιλαμβάνουν δεδομένα για περισσότερους από 12.000 ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους, επιτρέπει στη φαρμακοβιομηχανία να ζητήσει πλήρη έγκιση από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ.

Το εμβόλιο έχει τώρα λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από τις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τα νέα στελέχη του κορονοϊού από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία μπορεί να είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα εμβόλια. Περισσότερα από 300 περιστατικά της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από 25 πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης όπως ορίζεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και 95,3% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης όπως ορίζεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι κατά την κλινική δοκιμή δεν παρατηρήθηκαν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας μέχρι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Διευκρινίζουν επίσης ότι γενικά είναι το ίδιο αποτελεσματικό ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου και εθνότητας και μεταξύ ατόμων με διάφορα υποκείμενα νοσήματα.

Η κλινική δοκιμή επανεξέτασε περισσότερα από 900 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν συμμετέχοντες που έλαβαν placebo.