Το νομοσχέδιο που είχε υποβάλει η κυβέρνηση της χώρας, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής (19/02) η Γερουσία της Ολλανδίας.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 45 υπέρ έναντι 13 κατά και διασφαλίζει ότι θα διατηρηθεί το μέτρο αυτό, το οποίο είχε κριθεί άκυρο από ένα δικαστήριο στις αρχές της εβδομάδας.

Το δικαστήριο είχε διατάξει την κυβέρνηση να άρει αμέσως την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, κρίνοντας ότι ο νόμος στον οποίο βασίστηκε δεν αφορούσε τέτοιες περιπτώσεις. Αμέσως μετά η κυβέρνηση άσκησε έφεση και η εφαρμογή της απόφασης ανεστάλη μέχρι να αποφανθεί το Εφετείο.

Με την έγκριση του νέου νόμου, φαίνεται ότι το μέτρο θα διατηρηθεί, όποια και αν είναι η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η οποία θα ανακοινωθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στις 26 Φεβρουαρίου θα αποφανθεί το Εφετείο

Λίγες ώρες νωρίτερα, ολλανδικό Εφετείο ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει την ετυμηγορία του στις 26 Φεβρουαρίου σχετικά με το αίτημα της κυβέρνησης να ακυρώσει μια πρώτη δικαστική απόφαση για την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ένα μέτρο που τελευταία φορά είχε εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Φαίνεται ωστόσο πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ όποια και αν είναι η απόφαση του Εφετείου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει έναν νέο νόμο με εσπευσμένη διαδικασία, προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της.

Το δικαστήριο έκρινε πως ο ειδικός νόμος στον οποίο βασίστηκε η κυβέρνηση για να επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας προβλέπεται για «πολύ επείγουσες και εξαιρετικές περιστάσεις», όπως η κατάρρευση ενός φράγματος.

Η κυβέρνηση άσκησε αμέσως έφεση. Το Εφετείο ανέστειλε στη συνέχεια την αρχική κρίση και διατήρησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας εν αναμονή της ετυμηγορίας του.

Ο δικηγόρος της κυβέρνησης, Ράιμερ Βελντούις, εξήγησε στους δικαστές του εφετείου σήμερα πως η απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε προκειμένου να σταματήσει μια «ανησυχητική» κατάσταση που συνδέεται με την COVID-19, μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνιση ενός νέου στελέχους στη Μεγάλη Βρετανία.

«Ακριβώς πριν από την εισαγωγή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το νερό πλημμύρισε το φράγμα», είπε στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη ο Βελντούις, ο οποίος σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόσθεσε: «Για να παραμείνουμε στον μεταφορικό λόγο, το επίπεδο του νερού αναμενόταν να κατέβει το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να παραχωρήσει τη θέση του σε ένα νέο κύμα».

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η παραιτηθείσα κυβέρνηση του οποίου εξακολουθεί να διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις έως τις εκλογές της 17ης Μαρτίου, επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη διάρκεια χθεσινής συζήτησης στο Κοινοβούλιο, με έναν βουλευτή να τον χαρακτηρίζει ακόμη και «δικτάτορα».