Το Ισραήλ δέχθηκε να παρατείνει μονομερώς και σήμερα την ανθρωπιστική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ χθες Σάββατο, κάτι που όμως απέρριψε η Χαμάς η οποία επανέλαβε τις ρίψεις ρουκετών καθώς θέτει ως όρο την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Παρόλα αυτά ισραηλινοί υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι μια οριστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, που πλέον μαίνονται για 20η ημέρα, δεν είναι πιθανή. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.050 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την πλευρά του Ισραήλ.

«Έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία ως αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή) τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. «Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα δράσουν εναντίον κάθε παραβίασης της εκεχειρίας», πρόσθεσε. Εξάλλου ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τις υπόγειες στοές της Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Από την πλευρά της η Χαμάς αρνήθηκε να συμφωνήσει στην εκεχειρία και ήδη εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του εδάφους του Ισραήλ στις οποίες ήδη ο ισραηλινός στρατός απάντησε με «πυρά του πυροβολικού».

«Καμία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την απομάκρυνση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Γάζα, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», δήλωσε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης του στρατού από τη Γάζα έως ότου έχει εκμηδενιστεί η δύναμη πυρός της Χαμάς και κυρίως έχει καταστραφεί το υπόγειο δίκτυο με στοές και σήραγγες όπου κρύβει το οπλοστάσιό της, βρίσκονται τα επιχειρησιακά της κέντρα και απ’ όπου οι μαχητές της εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί για «να αποφασίσει τη συνέχιση της επιχείρησης».

Χθες Σάββατο οι κάτοικοι της Γάζας επωφελήθηκαν της εκεχειρίας για να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους και να εφοδιαστούν σε τρόφιμα. Βγαίνοντας στους δρόμους μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία χθες στις 8 το πρωί βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικό καταστροφής σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα Άσραφ αλ Κούντρα, τουλάχιστον 147 σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια. Ο Νάσερ Τάταρ, διευθυντής του Σίφα, του κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας, σημείωσε ότι οι περισσότερες σοροί εντοπίστηκαν στις συνοικίες Μπέιτ Χάνουν, Σατζάγια και Χαν Γιουνές.

Παράλληλα η Χαμάς συμβούλευσε τους εκτοπισμένους, περισσότεροι από 160.000 εκ των οποίων έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, να μην πλησιάζουν τα βομβαρδισμένα σπίτια και τις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παραμένουν εκεί εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν εκραγεί, ή ακόμη να είναι παγιδευμένα τα κτίρια.

Στο διπλωματικό πεδίο, γίνονται διεθνείς προσπάθειες για τερματισμό των συγκρούσεων και τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας υπό τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Την Παρασκευή το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ είχε απορρίψει μια πρόταση του Κέρι για επταήμερη εκεχειρία ώστε να γίνουν έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ο αμερικανός υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόρριψης αναφερόμενος σε προβλήματα «ορολογίας», όμως το Ισραήλ χαρακτήρισε, σύμφωνα με τα ισραηλινά ραδιόφωνα, την πρόταση πολύ ευνοϊκή προς τη Χαμάς.

Επιπλέον, η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και του Κατάρ, στο Παρίσι δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε μια συμφωνία που πρότειναν οι υπουργοί για επταήμερη κατάπαυση του πυρός.

Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο έφτασαν «πολύ κοντά στη συμφωνία μιας εκεχειρίας, όμως το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

«Η Τουρκία θα ενισχύσει τις προσπάθειές της έως ότου τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρια (…) Μπορώ να πω στους συμμάχους μας, σε όλες τις πλευρές ότι η Τουρκία εργάζεται σκληρά για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε χθες ότι μια οριστική συμφωνία μοιάζει μακρινή, ενώ κανένας εκπρόσωπος του Ισραήλ, της Αιγύπτου ή της Παλαιστινιακής Αρχής δεν συμμετείχε στη σύνοδο του Παρισιού.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας συμμάχου της Χαμάς, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες μεσολάβησης της Αιγύπτου είναι ακόμη υπό εξέταση, όμως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και στο μεταξύ οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν.

«Είμαστε ακόμη ανοικτοί στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία και γίνονται επαφές για να βελτιωθεί (…) Θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός (της Γάζας)», σημείωσε σε ένα μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.