Στην 24ωρη παράταση της εκεχειρίας συμφώνησε η κυβέρνηση του Ισραήλ

Απέρριψε την πρόταση επέκτασης της προσωρινής κατάπαυσης πυρός η Χαμάς


ΚΟΣΜΟΣ
1:15
27/07/2014
Στην 24ωρη παράταση της εκεχειρίας συμφώνησε η κυβέρνηση του Ισραήλ
loading

Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ συμφώνησε αργά το βράδυ να παρατείνει έως το βράδυ σήμερα (Κυριακή) την ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το συμβούλιο [ασφαλείας] ενέκρινε το αίτημα του ΟΗΕ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία θα ισχύσει έως τα μεσάνυκτα της Κυριακής», δήλωσε το στέλεχος αυτό της ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του.

Ωστόσο το Γερμανικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ταυτόχρονα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, για να καταστρέψουν τα δίκτυα υπόγειων στοών της Χαμάς.

Εξάλλου ο στρατός του Ισραήλ «θα δράσει εναντίον οιασδήποτε παραβίασης της εκεχειρίας», είπε ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Από την πλευρά της η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτει την παράταση της εκεχειρίας για 24 ώρες που αποφάσισε νωρίτερα το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός της πριν από λίγο.

«Καμιά ανθρωπιστική εκεχειρία δεν θα ισχύσει εάν δεν αποσυρθούν τα ισραηλινά άρματα μάχης από τη Λωρίδα της Γάζας και αν οι κάτοικοι δεν μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και εάν τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς δεν είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», τόνισε ο Φάουζι Μπάρχουμ, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του.

Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ συμφώνησε αργά χθες βράδυ σε ένα αίτημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αποφάσισε να παρατείνει και σήμερα (Κυριακή) την ανθρωπιστική εκεχειρία, δήλωσε ένα στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Το συμβούλιο [ασφαλείας] ενέκρινε το αίτημα του ΟΗΕ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία θα ισχύσει έως τα μεσάνυκτα της Κυριακής», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός της ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του.

Ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ταυτόχρονα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, διεξάγοντας επιχειρήσεις για να καταστρέψουν τα δίκτυα υπόγειων στοών της Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ «θα δράσει εναντίον οιασδήποτε παραβίασης της εκεχειρίας», είπε ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Χθες το βράδυ οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για τη ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν είχε καλέσει χθες «τις πλευρές να παρατείνουν την ανθρωπιστική εκεχειρία για 7 ημέρες» πριν προσθέσει ότι «καλεί τα δύο μέρη να παρατείνουν κατ' ελάχιστον την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ως το τέλος της ημέρας». Την έκκληση αυτή επανέλαβαν από το Παρίσι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών, ανάμεσά τους και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει