Το lockdown που έχει επιβληθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση της COVID-19 δεν θα κρατήσει ούτε μέρα παραπάνω απ’ όσο είναι απαραίτητο, όπως διαβεβαίωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας από τον κόσμο να δείξει λίγη ακόμη υπομονή μετά τη συμφωνία με τους περιφερειακούς ηγέτες για την παράτασή του ως τις 7 Μαρτίου.

Σε ομιλία της στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η καγκελάριος σημείωσε ότι η παράταση του lockdown ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας λόγω του κινδύνου που δημιουργείται από τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

«Ξέρω πως ό,τι έχουμε πετύχει στον αγώνα μας κατά του ιού είχε και εξακολουθεί να έχει υψηλό τίμημα» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μια σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση έχει αυξήσει τις πιέσεις για χαλάρωση των αυστηρών περιορισμών που ισχύουν από τα μέσα Δεκεμβρίου στη Γερμανία και η Μέρκελ συμφώνησε χθες, Τετάρτη, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων ότι κάποια σχολεία και τα κομμωτήρια θα μπορούσαν να ανοίξουν συντομότερα από τις 7 Μαρτίου.

Επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους Γερμανούς ότι το lockdown βοηθάει, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, η καγκελάριος σημείωσε ότι γνωρίζει πως πρόκειται για τον πιο σοβαρό περιορισμό των ελευθεριών στην μεταπολεμική Γερμανία και ότι κατανοεί πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν μοναξιά και ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση και το μέλλον τους.

«Ως δημοκρατία έχουμε καθήκον να μην διατηρήσουμε τους περιορισμούς ούτε μια μέρα περισσότερο απ’ όσο είναι απαραίτητο» υπογράμμισε.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 5% πέρυσι και μερικές επιχειρήσεις απογοητεύτηκαν από την πρόσφατη παράταση της καραντίνας και την έλλειψη ενός χρονοδιαγράμματος για την χαλάρωση των μέτρων.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 δίνει ελπίδες για τους ερχόμενους μήνες, τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση του κόσμου όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου στη Γερμανία, η οποία γίνεται με πολύ πιο βραδύ ρυθμό απ’ αυτόν στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή, συμπλήρωσε.

«Δεν πιστεύω ότι τα μπρος-πίσω, να ανοίξουμε και μετά να ξανακλείσουμε, θα προσφέρουν στον κόσμο μεγαλύτερη προβλεψιμότητα από το να περιμένουμε για λίγες μέρες ακόμη» κατέληξε η Μέρκελ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.