Περίπου 20.000 γυναίκες υπάλληλοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά μετά την κατάρρευση των Arcadia και Debenhams, καθώς εκατοντάδες καταστήματα ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

Οι γυναίκες υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της χρεοκοπίας, καθώς αποτελούν τα 4/5 του εργατικού δυναμικού (19.600).

Κερδισμένοι θα βγουν οι online παίκτες, καθώς οι διαδικτυακοί κολοσσοί Boohoo και Asos έχουν κάνει ήδη τις κινήσεις τους για να τις βάλουν στο χέρι.

Η Boohoo έκλεισε μάλιστα τη συμφωνία για την εξαγορά της Debenhams έναντι 55 εκατ. λιρών, ενώ η Asos συνομιλεί κατ’ αποκλειστικότητα για την αγορά των Topshop και Miss Selfridge από την Arcadia. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει όμως τα φυσικά καταστήματα.

Η Topshop και μόνο απασχολούσε περισσότερους από 10.000 εργαζομένους. Αν προσθέσουμε εδώ και τους 6.500 άντρες της Debenhams που έχασαν πέρυσι τη δουλειά τους, αυτά τα λουκέτα έχουν κάνει να χαθούν πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, Asos και Boohoo πλήρωσαν πέρυσι μόλις 48,1 εκατ. λίρες σε φόρους, για τζίρο άνω των 4,5 δισ. λιρών, εκεί που Arcadia και Debenhams ξεπέρασαν τα 160 εκατ. λίρες σε φορολογία.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, η Marks & Spencer έκανε περικοπές 8.000 θέσεων εργασίας, η Boots 4.000 και η Argos 3.500.