Ανησυχία προκαλούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19.

Ο επικεφαλής της NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) για την Αγγλία Σάιμον Στίβενς είπε, απευθυνόμενος σε βουλευτές, ότι «αν συμβεί, τότε βεβαίως αυτό θα είναι ανησυχητικό». Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται την άποψη του υπουργού που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βρετανία Νάντιμ Ζαχάουι ότι δεν πιστεύει πως είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα.

«Πιστεύω ότι (οι γιατροί) και τα νοσοκομεία και όλοι οι συνεργάτες μας τα πάνε καλά για να κάνουν γρήγορα τους εμβολιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επομένως δεν θέλουμε οποιαδήποτε από αυτήν την πρόοδο να ανακοπεί» σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters.

Ο Ζαχάουι εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την πεποίθηση ότι οι παρασκευαστές των τριών εμβολίων κατά της COVID-19 που έχουν εγκριθεί για χορήγηση στη Βρετανία, οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna, θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων τόσο απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και απέναντι στην ΕΕ και σημείωσε ότι είναι λάθος να απαντά κανείς στα προβλήματα προμήθειας επιβάλλοντας περιορισμούς.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είχε υποστηρίξει προηγουμένως τις προτάσεις της ΕΕ για την θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να έχει το «δίκαιο μερίδιό» της.