Η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer είναι μάλλον λιγότερο αποτελεσματική από τις ανακοινώσεις της φαρμακευτικής, προειδοποιεί ο υγειονομικός επικεφαλής του Ισραήλ για τη διαχείριση της πανδημίας, Nachman Ash.

Όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό, η προστασία που παρέχει η μονή δόση του εμβολίου είναι «λιγότερο αποτελεσματική απ’ ό,τι περιμέναμε».

«Πολλοί άνθρωποι μολύνθηκαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου», δήλωσε ο Ash, προσθέτοντας πως η προστασία εμφανίζεται «μικρότερη από τα δεδομένα που είχε παρουσιάσει η Pfizer».

Ο φαρμακευτικός κολοσσός είχε ισχυριστεί ότι το εμβόλιο αποδεικνύεται κατά 52% αποτελεσματικό 12 μέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Το νούμερο σκαρφαλώνει στο 95% δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Ο Ash είπε ωστόσο πως δεν είναι σαφές πόσο αποδοτικό είναι το εμβόλιο για περισσότερους από 2 εκατ. Ισραηλινούς που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση (400.000 πολίτες έχουν λάβει και τη δεύτερη).

Το Ισραήλ περίμενε πτώση στη διασπορά του κορονοϊού, τη Δευτέρα ανακοίνωσε ωστόσο 10.021 νέα κρούσματα, το υψηλότερο νούμερο από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ωστόσο πως μία δόση του εμβολίου δεν παρέχει πλήρη ανοσία και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης οφείλουν να τηρούνται.

Το Ισραήλ μελετά τώρα το ενδεχόμενο και τρίτου lockdown…