Ένα από τα σημαντικότερα δίκτυα πλαστών πινάκων στη χώρα ανακοίνωσε πως εξάρθρωσε η ελβετική αστυνομία, οδηγώντας στη δικαιοσύνη τέσσερις Ελβετούς για «απάτη, πλαστογραφία τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών γνησιότητας».

Μεταξύ των κατασχεθέντων πινάκων «βρίσκεται μία σημαντική σειρά του Ροντόλφ-Τεοφίλ Μποσάρ, αλλά και πλαστά που φέρουν την υπογραφή του Εντμόν Μπίγ, του Εντουάρ Βαλέ, του Ζορζ Μπρακ, του Κις βαν Ντόνγκεν, ή ακόμη του Μορίς Βλαμένκ», τονίζει στο ανακοινωθέν του η αστυνομία του καντονιού του Βο (δυτικά).

Περίπου 80 πλαστοί πίνακες διακινήθηκαν στην αγορά στο διάστημα μεταξύ 2005-08. Συνολικά, η αστυνομική έρευνα οδήγησε στην κατάσχεση άνω των 100 πινάκων, τόνισε η αστυνομία.

Τον Αύγουστο του 2008 τέσσερις Ελβετοί κατηγορούμενοι, ηλικίας μεταξύ 50 και 60 ετών, ομολόγησαν την ενοχή τους, τονίζει στην τελική της έκθεση η αστυνομία, η οποία κατόρθωσε να διαπιστώσει πως ένας από τους τέσσερις ζωγράφιζε πλαστά έργα, ένας δεύτερος συμπλήρωνε τα ψεύτικα πιστοποιητικά και αποφάσιζε τις υπογραφές για τα ψεύτικα έργα, ενώ οι άλλοι δύο είχαν επιφορτισθεί με την διακίνηση των πλαστών έργων στην αγορά.

Όλοι τους καταδικάσθηκαν για απάτη, πλαστογραφία τίτλων και πιστοποιητικών γνησιότητας.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2007 όταν μία κάτοικος της Λοζάννης έπεσε «θύμα δόλιας κλοπής» αντικαθιστώντας το μ’ έναν πλαστό, οι κατηγορούμενοι της αφαίρεσαν ένα γνήσιο έργο του ελβετού ζωγράφου Τζοβάνι Τζακομέτι (πατέρα του διάσημου γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι), τον οποίον μεταπώλησαν για 180.000 ελβετικά φράγκα (130.780 ευρώ).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν το 2007 στη διάρκεια μίας έκθεσης αντικερί πολλούς πίνακες με την υπογραφή του Μποσάρ που ήσαν πλαστοί. Η έρευνα διήρκεσε αρκετά χρόνια λόγω της δυσκολίας να εντοπιστούν και να εξακριβωθούν οι πλαστοί πίνακες, τόνισε η αστυνομία.