Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ράμι Χαμντάλα, ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές και στην κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι το οποίο δεν έχει επιτρέψει ποτέ το Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει επιφορτιστεί με τη διοργάνωση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας συμφιλίωσης που υπεγράφη στις 23 Απριλίου ανάμεσα στη Χαμάς και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

«Ο πρωθυπουργός ανανέωσε το αίτημα της παλαιστινιακής κυβέρνησης απέναντι στη διεθνή κοινότητα να μεσολαβήσει και να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να διοργανωθούν εκλογές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Χαμντάλα, έπειτα από συνάντηση που είχε στην Ραμάλα με ξένους διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του γραφείου του Κουαρτέτου για την Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία και ΗΠΑ) Μαρκ Σίνγκλτον.

«Η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τον ελεύθερο και δημοκρατικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε επίσης ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός.

Ο Τόνι Μπλερ, ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, τηλεφώνησε σήμερα στον Χαμντάλα και χαιρέτισε «την δέσμευση της κυβέρνησης να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες, τις συνθήκες και τις πρωτοβουλίες στις οποίες είχε προσχωρήσει η ΟΑΠ», προσθέτει το γραφείο του Χαμντάλα στην ανακοίνωση αυτή.

Η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες και υποστηρίζεται από την Χαμάς, ορκίστηκε τη Δευτέρα και πραγματοποίησε την Τρίτη στην Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, το πρώτο της υπουργικό συμβούλιο.

Ο Χαμντάλα έχει μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης πολλαπλασιάσει τις συναντήσεις με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ των οποίων ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι, στον οποίο δήλωσε ότι η κύρια αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να «διοργανώσει δημοκρατικές εκλογές».