Σε 10 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τον κοροναϊό MERS και σε 68 ο αριθμός αυτών που έχουν προσβληθεί από τον Μάρτιο του 2013, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άμπντελ Ραχμάν αλ Ουάις.
Κατά την ανακοίνωση χθες του απολογισμού αυτού στο κοινοβούλιο των ΗΑΕ, ο υπουργός διευκρίνισε ότι 6 από τους 10 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από τον MERS ήταν πολίτες των Εμιράτων και 4 ξένοι, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Ο πρώτος θάνατος, αυτός ενός Φιλιππινέζου, είχε ανακοινωθεί στις 11 Απριλίου στην χώρα αυτή του Κόλπου.
Οι υγειονομικές αρχές του Κατάρ ανακοίνωσαν εξάλλου σήμερα ότι 9 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον MERS και ότι οι 5 από αυτούς έχουν πεθάνει, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων QNA.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα του MERS καταγράφηκε στο Κατάρ τον Νοέμβριο του 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Σαουδική Αραβία, η σημαντικότερη εστία της νόσου αυτής, αναθεώρησε εξάλλου χθες προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό MERS στο βασίλειο. Το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι οι θάνατοι στην χώρα ανέρχονται σε 282, την ώρα που μια ημέρα νωρίτερα γνωστοποιούσε τον θάνατο 190 ανθρώπων από την εμφάνιση της νόσου το 2012 στην χώρα αυτή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε στα μέσα του περασμένου μήνα ότι δεν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για μια μετάδοση του ιού αυτού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η σοβαρότητα της κατάστασης «αυξήθηκε όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην δημόσια υγεία».

Ο κοροναϊός MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής)θεωρείται ένας πιο θανατηφόρος, αλλά λιγότερο μεταδοτικός εξάδελφος του ιού, που είναι υπεύθυνος για το Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και είχε προκαλέσει το 2003 το θάνατο σχεδόν 800 ανθρώπων στον κόσμο.