Η Αλάσκα διαθέτει κάποιους από τους πιο παγωμένους δρόμους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχει, ωστόσο, ένας από αυτούς που διακρίνεται, επιπλέον, για ένα ακόμη πιο ακραίο χαρακτηριστικό του στοιχείο. Ο αυτοκινητόδρομος Dalton είναι ένας από τους πιο απομονωμένους και μοναχικούς δρόμους στον κόσμο.

Ο δρόμος χτίστηκε αρχικά το 1974 ως οδός εφοδιασμού για το σύστημα αγωγών Trans-Alaska και πήρε το όνομά του από τον James Dalton, τον μηχανικό που σχεδίασε και επέβλεπε την κατασκευή του.

Ο αυτοκινητόδρομος κινείται παράλληλα με το Σύστημα Αγωγών Trans-Alaska και εντυπωσιάζει με τη ζοφερή, απομονωμένη και άκρως απομακρυσμένη τοποθεσία του.

Στον μήκους 666 χλμ. αυτοκινητόδρομο συναντώνται μόνο τρία χωριά, στο 280ο, 302ο και 666ο χλμ., γι΄ αυτό οι προμήθειες θεωρούνται απαραίτητες για όποιο αυτοκίνητο τον διασχίσει. Η διαδρομή- περιπέτεια της διάσχισης του Dalton περνάει μέσα από το δάσος και την τούνδρα της περιοχής, διασχίζει τον ποταμό Yukon και την πανύψηλη οροσειρά Brooks και καταλήγει στον Αρκτικό Ωκεανό.

Το ταξίδι σε αυτόν τον απομονωμένο δρόμο συνεπάγεται πραγματικούς κινδύνους και προκλήσεις και μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο, καθώς ο αυτοκινητόδρομος είναι ουσιαστικά ένας χωματόδρομος, με μειωμένη έως και μηδενική ορατότητα λόγω του χιονιού και της ομίχλης, τεράστιες λακκούβες και ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο δρόμος είναι ως επί το πλείστον χτισμένος στην κορυφή ενός παγωμένου εδάφους, με τις απότομες αλλαγές του καιρού να κάνουν την οδήγηση σε αυτόν ακόμη πιο επικίνδυνη, χωρίς να παραβλέπεται και ο υψηλός κίνδυνος χιονοστιβάδων. Μπορεί τα τοπία ολόγυρα να είναι πανέμορφα και μοναδικού φυσικού κάλλους, ωστόσο, κανένας οδηγός δεν έχει την δυνατότητα να τα απολαύσει καθώς οι προκλήσεις στην οδήγηση κρατούν το ενδιαφέρον τους αμείωτο.

Το κλίμα των περιοχών που διασχίζει ο αυτοκινητόδρομος κυμαίνεται από υποαρκτικό έως πολικό. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος-Αύγουστος) οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται από 21°C- 10°C, με μέσες ελάχιστες θερμοκρασίες από 10°C- 2°C. Η ιδανικότερη περίοδος για να τον διασχίσει κάποιος είναι το καλοκαίρι μεταξύ Ιουνίου και μέσα Ιουλίου, ενώ τα ταξίδια με συμβατικά αυτοκίνητα και μηχανές δεν συνιστώνται.

Όταν ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός, εκτιμάται ότι υπάρχει οικονομική απώλεια 1 εκατομμυρίου δολαρίων ανά ημέρα, καθώς ο Dalton είναι ανοιχτός όλο το χρόνο, με περίπου 3.700 μεγάλα φορτηγά να ταξιδεύουν σε αυτόν κάθε μήνα, ακόμη και κατά τη διάρκεια του αρκτικού χειμώνα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.