Η Ρουμανία θα επιβάλει πανεθνική νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και θα κλείσει όλα τα σχολεία για 30 ημέρες από τη Δευτέρα αφού είδε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διπλασιάστηκε σε δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η Ρουμανία έχει από τις λιγότερο ανεπτυγμένες υποδομές υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Μέσα σε διάστημα 24 ωρών, επιβεβαιώθηκε αριθμός ρεκόρ 9.714 κρουσμάτων, ενώ περίπου 1.000 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, διπλάσιοι σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Πάνω από 7.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της επιδημίας τον Φεβρουάριο, σε μια χώρα 20 εκατ. κατοίκων.

«Πρέπει να είμαστε πολύ ρεαλιστικοί. Χρειάζονται ολοένα και αυστηρότερα μέτρα για να ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας», δήλωσε αργά χθες ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις σε υπουργούς της κυβέρνησης. Ωστόσο, επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει σε λειτουργία η βιομηχανία.

Από τη Δευτέρα, όλα τα καταστήματα θα κλείνουν στις 21.00 και οι πολίτες θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους από τις 23.00 έως τις 05.00, σύμφωνα με εντολή της Εθνικής Επιτροπής Εκτάκτων Καταστάσεων.

Παράλληλα, διευρύνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη Ρουμανία, η οποία ετοιμάζεται για κοινοβουλευτικές εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ δόθηκε εντολή να κλείσουν όλες οι στεγασμένες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Η Ρουμανία είχε επιβάλει αυστηρό lockdown τον Μάρτιο. Από τον Μάιο κατέστη υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα συγκοινωνίας και σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και τους εξωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο.

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 4.709 νέων κρουσμάτων κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει το κλείσιμο των σχολείων όσο αυτό είναι δυνατό, αλλά κάποιες ιατρικές επεμβάσεις θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν καθώς οι κλίνες των νοσοκομείων γεμίζουν με ασθενείς με COVID-19.

Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 103 το προηγούμενο 24ωρο, πρόσθεσε η ουγγρική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που οι θάνατοι από την νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ξεπερνούν τους 100 σε μια μέρα. Με αυτούς ανήλθε σε 2.250 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την COVID-19 στη χώρα αυτή των 10 εκατομμυρίων κατοίκων από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 ανήλθαν το 24ωρο που πέρασε σε 5.489, διευκρίνισε επίσης η κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στηριζόμενος στις τρέχουσες προβλέψεις, ο Ορμπάν σημείωσε ότι η Ουγγαρία θα χρειαστεί 2.240 κλίνες με αναπνευστήρες στις μονάδες εντατικής θεραπείας για ασθενείς ως τις 21 Νοεμβρίου και 4.480 ως τις 10 Δεκεμβρίου.

«Αυτό αγγίζει περίπου τα όρια των δυνατοτήτων που έχουμε (…) καθώς αφήνει να εννοηθεί ότι 30.000 με 32.000 ασθενείς με COVID-19 θα νοσηλεύονται», δήλωσε ο Ορμπάν σε κρατικό ραδιοσταθμό.

«Αυτό θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε, αλλά λάβαμε αποφάσεις σήμερα (…) ότι αν οι νοσούντες ξεπεράσουν το όριο αυτό, θα πρέπει να έχουν οριστεί μέρη (…) πέραν των νοσοκομείων αν χρειαστεί, στα οποία οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία», πρόσθεσε.

Ο Ορμπάν διευκρίνισε ότι “εντός ημερών ή ωρών” θα ληφθεί απόφαση για τον επαναπρογραμματισμό ορισμένων επεμβάσεων ώστε να απελευθερωθούν νοσοκομειακές κλίνες.

Η Ουγγαρία έκλεισε τα νυχτερινά κέντρα και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με στόχο να αναχαιτίσει τη γρήγορη διασπορά του νέου κορονοϊού.

Προσπαθώντας να περιορίσει την πρόκληση περαιτέρω ζημίας στην πληγείσα από την ύφεση οικονομία της χώρας, η εθνικιστική κυβέρνηση του Ορμπάν απέχει μέχρι στιγμής από την επιβολή αυστηρών μέτρων καραντίνας.

Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, όπως και όλα τα καταστήματα και τα εστιατόρια, και οι αγώνες ποδοσφαίρου θα συνεχίσουν να γίνονται με χιλιάδες θεατές σε εθνικό επίπεδο.

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα αριθμό-ρεκόρ 20.582 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 1.733.440.

Οι αρχές κατέγραψαν επίσης 378 θανάτους που σχετίζονται με τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας την επίσημο απολογισμό νεκρών σε 29.887.

Η Μόσχα σταθερά καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση περιστατικών από όλες τις περιοχές της Ρωσίας, Σήμερα, η ρωσική πρωτεύουσα είχε 6.253 νέα περιστατικά Covid-19.

Αυστρία

Η Αυστρία κατέγραψε 6.464 νέα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, σχεδόν χίλια λιγότερα σε σχέση με τον αριθμό ρεκόρ που καταγράφηκε την Πέμπτη, αλλά και πάλι ανησυχητικά πολλά, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσόμπερ.

Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων από την covid-19 ανήλθε σε 41 με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την νόσο έφθασε τους 1.340, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ σφοδρότερο, σοβαρότερο, περισσότερο δυναμικό και ισχυρό σε σχέση με το πρώτο, την περασμένη άνοιξη.

Η Αυστρία έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων, πέραν της υπηρεσίας take-away, καθώς η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων προκαλεί την υπερφόρτωση των νοσοκομείων.

Χθες η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ 7.416 νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο.

Πολωνία

Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα 445 θανάτους από COVID-19 –νέο αριθμό ρεκόρ– όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας καθώς το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει ελλείψεις σε νοσοκομειακές κλίνες, εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η χώρα κατέγραψε επίσης 27.086 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμό που πλησιάζει το χθεσινό ρεκόρ των 27.143.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα ασθενείς με COVID-19 καταλάμβαναν 19.479 νοσοκομειακές κλίνες και χρησιμοποιούσαν 1.703 αναπνευστήρες από τις 29.407 και 2.238 αντίστοιχα που είναι διαθέσιμοι.