Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σέβεται την έκβαση του δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση των δύο αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και ότι το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών πρέπει να εφαρμοσθεί ειρηνικά.

«Στη Μόσχα, σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και εκκινούμε από την αρχή ότι η πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων θα γίνει κατά πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, το Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

«Κάθε προσπάθεια μεσολάβησης είναι ευπρόσδεκτη για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου διαλόγου, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία επισημαίνεται η «μεγάλη συμμετοχή στις ψηφοφορίες παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διεξαγωγής τους». «Καταδικάζουμε τη χρήση της βίας που εφαρμόσθηκε, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης βαρέων όπλων κατά φιλειρηνικών πολιτών, που προκάλεσε θύματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.