Η Ρωσία δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματα που έχει συγκεντρώσει στην μεθόριο με την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ.

«Όσο γνωρίζουμε, οι Ρώσοι δεν έχουν αποχωρήσει», σημείωσε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο ABC. «Θα έπρεπε να ρωτήσουμε τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν γιατί ισχυρίζεται ότι πρόκειται να φύγουν την ώρα που στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει», συνέχισε ο Χέιγκελ.

Την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η χώρα του απέσυρε τους στρατιώτες της από τα σύνορα. Το ΝΑΤΟ υπολόγιζε στα τέλη του Απριλίου ότι σχεδόν 40.000 στρατιώτες βρίσκονταν εκεί.

«Η Ρωσία συνεχίζει να απομονώνεται στο όνομα ενός βραχυπρόθεσμου πλεονεκτήματος», επισήμανε εξάλλου ο Χέιγκελ. «Μπορεί να έχουν ίσως το αίσθημα ότι πρόκειται να κερδίσουν, αλλά ο κόσμος δεν είναι μια βραχυπρόθεσμη υπόθεση».

Ο ρώσος πρόεδρος υιοθέτησε την Τετάρτη έναν συμφιλιωτικό τόνο καλώντας τις φιλορωσικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιούσαν σήμερα, αλλά οι αυτονομιστές αποφάσισαν την Πέμπτη να προχωρήσουν σε αυτά.

Ο Πούτιν μετέβη εξάλλου την Παρασκευή στην Σεβαστούπολη, το μεγάλο λιμάνι της Κριμαίας, με αφορμή την επέτειο από την νίκη του 1945 επί των Ναζί, η οποία εορτάζεται στις 9 Μαΐου στην Ρωσία.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε την επίσκεψη αυτή στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε πρόσφατα από την Ρωσία, σημειώνοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι να «επιδεινώσει τις εντάσεις».