Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία τα κρούσματα του νέου κορονοϊού παρουσίασαν αύξηση, ενώ μειώθηκε ο αριθμός νέων θανάτων, με τον περιφερειάρχη της Νάπολη να ζητάει νέο πανιταλικό lockdown.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ σήμερα στην Ιταλία καταγράφηκαν 19.143 νέα περιστατικά, με 91 θανάτους και πραγματοποιήθηκαν 180.032 διαγνωστικά τεστ. ενώ χθες τα κρούσματα ήταν 16.079 και 136 άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους.

Σε ότι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, η Λομβαρδία αγγίζει σήμερα σχεδόν τα 5.000 κρούσματα, στην Καμπανία καταγράφηκαν 2.280 και 2.032 στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ντομένικο Αρκούρι, ειδικό επίτροπο για την διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του κορονοϊού, στην Ιταλία, σε σύνολο 6.628 κλινών των μονάδων εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, μόνον στο 15%, αυτή την στιγμή, θεραπεύονται ασθενείς με Covid -19.

O Βιντσέντσο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας με πρωτεύουσα την Νάπολη, όμως, ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε πανιταλικό locκdown, προσθέτοντας ότι η περιοχή του, «θα κινηθεί ούτως ή άλλως, με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση».

Και το Πεδεμόντιο, παράλληλα, με πρωτεύουσα το Τορίνο, αποφάσισε επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε ότι αφορά, τέλος, το Βατικανό, ανακοινώθηκε πριν λίγο ότι δεκατρία μέλη της «ελβετικής φρουράς», η οποία φυλάσσει το παπικό κρατίδιο, προέκυψαν θετικά στον ιό και βρίσκονται σε κατ΄οίκον απομόνωση.

Κύπρος: 160 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Σε 160 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου το απόγευμα της Παρασκευής (23/10). Τα περιστατικά προέρχονται από σύνολο 4.327 εργαστηριακών διαγνώσεων. Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.314.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 22 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο ασθενείς, ενώ άλλα δύο άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Ελβετία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Κρούσματα ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Ελβετία με το σύνολο των μολύνσεων Covid-19 να ξεπερνάει τις 100.000, καθώς το δεύτερο κύμα νέου κορονοϊού κατακλύζει τη χώρα, τα ποσοστά μόλυνσης της οποίας υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα των γειτόνων της.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελβετία και το γειτονικό Λιχτενστάιν αυξήθηκαν κατά 6.634, στα 103.653, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 10, στους 1.877.

Το ποσοστό μόλυνσης δύο εβδομάδων ανά 100.000 κατοίκους της Ελβετίας «ξεπερνά σημαντικά» εκείνα της Γαλλίας και της Ισπανίας, είναι πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με τα ποσοστά της Αυστρίας και της Ιταλίας και πενταπλάσιο από το ποσοστό μολύνσεων της Γερμανίας, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα υγείας.

«Υπερβήκαμε ξεκάθαρα πλέον όλες τις γειτονικές χώρες μας», δήλωσε ο Στέφαν Κούστερ, ο επικεφαλής του γραφείου μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν σε εθνικό επίπεδο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που η χώρα, με πληθυσμό 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, στοχεύει στο να κρατήσει ανοικτές τις επιχειρήσεις, τα παιδιά στις τάξεις και τα νοσοκομεία να λειτουργούν κοντά σε κανονικά επίπεδα.

Ισπανία: Περισσότερα από 3 εκατ. τα κρούσματα

Ο «πραγματικός αριθμός» των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την COVID-19 στην Ισπανία από την αρχή της πανδημίας «υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα στη διάρκεια του οποίου δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα και το οποίο φαίνεται να είχε στόχο κυρίως να προετοιμάσει τους Ισπανούς για νέους περιορισμούς προσεχώς, όταν οι περιφέρειες, που έχουν την αρμοδιότητα στον τομέα της δημόσιας υγείας, καταλήξουν σε συμφωνία με την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Σάντσεθ υπενθύμισε πως η Ισπανία υπερέβη επίσημα αυτή την εβδομάδα το όριο του ενός εκατομμυρίου περιστατικών του νέου κορονοϊού.

Όμως προσέθεσε πως «ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν υπερβαίνει ήδη τα τρία εκατομμύρια των συμπατριωτών μας», εξηγώντας αυτή την τεράστια διαφορά από το γεγονός ότι η αναλογία των ανθρώπων που εντοπίζονταν θετικοί ήταν πολύ χαμηλός στις αρχές της πανδημίας.

«Εντοπίζουμε τώρα την πλειονότητα των περιστατικών, περίπου το 70%», είπε, έναντι το πολύ 10% κατά το πρώτο κύμα.

Τις ώρες που προηγήθηκαν του διαγγέλματος του Ισπανού πρωθυπουργού οι πρόεδροι αρκετών από τις 17 αυτόνομες περιφέρειες είχαν ανακοινώσει νέους περιορισμούς και είχαν καλέσει την κεντρική κυβέρνηση να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας όπως έχει γίνει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία.

Έτσι, οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης ανακοίνωσαν την απαγόρευση από αύριο, Σάββατο, των συναθροίσεων από τα μεσάνυχτα έως τις 06:00.

Σκοπός είναι να επιβληθεί «μια δραστική μείωση της κοινωνικής δραστηριότητας», δήλωσε ο υπεύθυνος για θέματα υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης, Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και δεν θα μπορούν να δέχονται πελάτες πέραν των 23:00.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται καθώς η κατάσταση συναγερμού, ένα μέτρο εξαίρεσης που παρομοιάζεται με μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, θα λήξει το Σάββατο το απόγευμα στη Μαδρίτη και σε οκτώ γειτονικούς δήμους.

Η Ισπανία, μία από τις πιο σκληρά πληγείσες από την πανδημία χώρες, έγινε προχθές, Τετάρτη, η έκτη χώρα που πέρασε επίσημα το ένα εκατομμύριο περιστατικά COVID-19 και κατέγραψε 35.000 θανάτους.

Ρωσία: Πάνω από 17.000 τα κρούσματα

Στη Ρωσία καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο 17.340 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας , εκ των οποίων 5.478 στην Μόσχα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στο 1.480.646. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου TASS, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε το 1% του πληθυσμού της Ρωσίας

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 283 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει την ζωή τους από τον κορονοϊό 25.525 άνθρωποι.

Αυτή την στιγμή στην Ρωσία υπάρχουν 335.870 ενεργά κρούσματα.

Ο αριθμός των ασθενών που είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό και πήραν εξιτήριο το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφθασε τις 11.263, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν πάρει εξιτήριο έφθασε το 1.119.251 ασθενείς. Το ποσοστό των ατόμων που ανάρρωσαν σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου επιτελείου αντιμετώπισης κορονοϊού, έφθασε το 75,6 %.

Σερβία: Νέα αύξηση των κρουσμάτων

Νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 579 νέα κρούσματα, ενώ κατέληξαν τρεις ασθενείς. Σύμφωνα με το σημερινό ανακοινωθέν της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, το 85% των προσβληθέντων από τον κορονοϊό, τις τελευταίες πέντε ημέρες, είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών. Το 49% των νέων κρουσμάτων προέρχεται από το Βελιγράδι.

Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 530 ασθενείς, εκ των οποίων οι 24 είναι διασωληνωμένοι.

Στη Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας νόσησαν 38.115 άνθρωποι και απεβίωσαν 786. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται στο 2,06%. Τα μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου είναι: η απαγόρευση των συναθροίσεων πέραν των 30 ατόμων, ο περιορισμός της λειτουργίας όλων των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει αυστηρή σύσταση για τη χρήση της και στους εξωτερικούς χώρους.

Στο Κόσοβο από χθες επιβεβαιώθηκαν άλλα 169 νέα κρούσματα και απεβίωσαν δύο ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα στο Κόσοβο νόσησαν 17.591 άνθρωποι και τα θύματα ανέρχονται σε 659.