Φονικές πλημμύρες προκάλεσαν οι αδιάκοπες βροχές στο Βιετνάμ, με τουλάχιστον 93 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους αυτόν τον μήνα και 30 να αγνοούνται -μεταξύ των οποίων 4 στρατιώτες. Δεκαοκτώ πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες σε στρατώνα, με τον στρατό να δηλώνει ότι η κακοκαιρία έχει προκαλέσει 29 απώλειες στις τάξεις του, που είναι ενδεχομένως ο υψηλότερος απολογισμός νεκρών που έχει σε περίοδο ειρήνης.

Οι στρατιώτες συνεχίζουν σήμερα τις έρευνές τους με εκπαιδευμένους σκύλους και βαρέα μηχανήματα για τον εντοπισμό των 4 στρατιωτών από τους συνολικά 22 που αγνοούνταν μετά την χθεσινή κατολίσθηση σε στρατώνα στην επαρχία Κουάνγκ Τρι, η οποία ήταν η τέταρτη κατά σειρά που σημειώνεται σε διάστημα έξι ημερών στο κεντρικό τμήμα του Βιετνάμ, στο οποίο αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις και τις επόμενες μέρες.

Ο στρατός, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διασώσεις στο Βιετνάμ, έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες μέλη του, βαρύ εξοπλισμό και εκπαιδευμένους σκύλους για τις επιχειρήσεις διάσωσης, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν σημειωθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Στην γειτονική επαρχία Τούα Τιεν Χούε, διασώστες αγωνίζονται υπό καταρρακτώδη βροχή για τον εντοπισμό τουλάχιστον 15 εργατών κατασκευών, οι οποίοι αγνοούνται έπειτα από κατολίσθηση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Έντεκα από τους στρατιώτες που εστάλησαν για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης των εργατών έχασαν τη ζωή τους από άλλη κατολίσθηση που σημειώθηκε.

Επίσης νεκρά βρέθηκαν τα μέλη εξαμελούς οικογένειας, το σπίτι της οποίας θάφτηκε στη λάσπη το βράδυ του Σαββάτου την ώρα που η οικογένεια κοιμόταν στην επαρχία Κουάνγκ Τρι.

Περισσότερα από 120.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στην περιοχή αυτή, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία και έχουν κλείσει λόγω των συνθηκών τα σχολεία. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν εικόνες από ανθρώπους που βρίσκονται σε βάρκες δίπλα σε σπίτια στα οποία τα νερά φτάνουν στο ύψος της στέγης.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες από ανθρώπους που μεταφέρουν τα κοπάδια τους στη διάρκεια της νύχτας και απομακρύνονται από τα σπίτια τους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ηλικιωμένοι, οι οποίοι λένε ότι η κατάσταση αυτή τους θυμίζει την εποχή του πολέμου, πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες.