Κυριακή, 14 Αυγούστου του 2005. Στις 12:04 η Πτήση 522 της Helios Airways συντρίβεται στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού Αττικής, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 115 επιβατών και έξι μελών του πληρώματός της.

Η ανακοίνωση της είδησης παγώνει τον κόσμο και έμελλε να σημαδέψει με τον πιο καθοριστικό τρόπο την κυπριακή κοινωνία.

Σήμερα συμπληρώνονται 15 χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους της «Helios».

Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι μνήμες ξυπνούν για όλους και κυρίως για τους εκατοντάδες συγγενείς και φίλους, ο πόνος των οποίων παραμένει αμετακίνητος, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπό τους, Νίκη Μιχαηλίδου, το εξαγοράσιμο των ποινών των καταδικασθέντων «αφήνουν μία αίσθηση οργής και πικρίας στους συγγενείς».

Η ιστορία γι’ αυτούς, λέει στο ΚΥΠΕ, όπως μεταδίδει το sigmalive.com,«δεν έκλεισε».

«Άκρως εξευτελιστική ποινή»

Το μέλος της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων της «Ήλιος», Νίκη Μιχαηλίδου, κάνει λόγο για «άκρως εξευτελιστική ποινή» προς τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους και προς τους συγγενείς τους.

«Η ιστορία για μας δεν έχει κλείσει. Δεν έχουν τιμωρηθεί οι υπαίτιοι. Στην Κύπρο δεν επιβλήθηκε καμιά τιμωρία. Ακόμα και στην Ελλάδα η ποινή των 70.000 ευρώ που επιβλήθηκε στους καταδικασθέντες ήταν κοροϊδία. Λυπάμαι γιατί ποτέ κανείς δεν πληρώνει τίποτα. Ούτε και για την ‘Ήλιος’. Η ποινή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν ήταν σοβαρή σε σχέση με το γεγονός. Ήταν μια ποινή άκρως εξευτελιστική προς τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους και προς τους συγγενείς τους».

«Η 14η Αυγούστου μας στοιχειώνει»

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Μιχαηλίδου η 14η Αυγούστου είναι μια ημερομηνία που στοιχειώνει όλους αυτούς που έμειναν πίσω, εκφράζοντας την πεποίθηση πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Τόνισε ότι στις 14 Αυγούστου του 2005 κάποιοι αποχαιρέτησαν τους δικούς τους για λίγο, αλλά μετά δεν τους ξαναείδαν ποτέ.

Κληθείσα να αναφέρει εάν κατά τη γνώμη τους έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, η κ. Μιχαηλίδου είπε: «Είναι ντροπή για την Κύπρο, γιατί δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη. Η Κύπρος έχει μια ιστορία χρόνων, τιμής, ηρωισμού και τιμιότητας. Κάποιοι κοίταξαν την καρέκλα τους και όχι τον άνθρωπο».

15ο Ετήσιο Μνημόσυνο στο εκκλησάκι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ στο Γραμματικό

Στις 10:00 σήμερα θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, στο εκκλησάκι της Παναγίας, το οποίο κτίστηκε στη μνήμη των θυμάτων στην κορυφή του Μαύρου Βουνού, στο Γραμματικό Αττικής.

Του μνημόσυνου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλος.

Στο μνημόσυνο θα παραστούν ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος και αξιωματούχοι της περιοχής, οι οποίοι θα καταθέσουν στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων.

Σημειώνεται ότι φέτος δεν κατέστη δυνατή η μετάβαση συγγενών των θυμάτων από την Κύπρο, λόγω των μέτρων για την αναχαίτιση του κορoνοϊού.

Εξάλλου, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα θα ψαλεί και στο σημείο, όπου προσέκρουσε το αεροπλάνο.

Το χρονικό της αεροπορικής τραγωδίας

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα (Τσεχία), με ενδιάμεση στάση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα και στις 10:37 χάθηκε κάθε επαφή με το αεροσκάφος, που βρισκόταν στον εναέριο χώρο των Αθηνών.

 

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και απογειώθηκαν δύο μαχητικά F-16, τα οποία πλησιάζοντας το αεροσκάφος ήρθαν σε οπτική επαφή με το εσωτερικό του αεροπλάνου, όπου και διαπίστωσαν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν αναίσθητος ενώ ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη θέση του. Επίσης, διαπιστώθηκε ενεργοποίηση του συστήματος παροχής οξυγόνου με μάσκες. Το αεροσκάφος μέχρι εκείνη την στιγμή πετούσε με τον αυτόματο πιλότο.

Κατευθυνόμενο προς Εύβοια σε κάποια στιγμή έστριψε νότια και στις 11:41 οι πιλότοι των μαχητικών είδαν τον αεροσυνοδό Ανδρέα Προδρόμου, που είχε πτυχίο πιλότου, να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.

Μετά από λίγο τα καύσιμα του αεροπλάνου τελείωσαν, σταμάτησε αρχικά ο αριστερός κινητήρας (11:50) και στη συνέχεια ο δεξιός (12:00) και στις 12:05 το αεροσκάφος συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού στη βόρεια Αττική.

Το αεροσκάφος μετέφερε 121 άτομα, εκ των οποίων 6 άτομα ανήκαν στο πλήρωμα. Οι 93 ήταν ενήλικες, οι 22 ήταν κάτω των 18, ενώ 103 ήταν κυπριακής καταγωγής και 12 Ελλαδίτες.