Η νέα έδρα της προεδρίας της Ονδούρας στην Τεγκουσιγκάλπα μετατράπηκε σε κέντρο διαλογής για ύποπτα κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 500 άνθρωποι περίμεναν ήδη από το πρωί για να εξεταστούν, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και έχει τη δυνατότητα να δέχεται 650 ασθενείς την ημέρα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες. Διαθέτει εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο της Covid-19 και του δάγκειου πυρετού.

Ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς σε αυτήν την χώρα των 9,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Κεντρικής Αμερικής. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα κρούσματα ανέρχονται στα 28.090 και οι νεκροί στους 774. Ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι αριθμοί στην πραγματικότητα είναι υψηλότεροι, επειδή τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται είναι πολύ λίγα.

Στην πρωτεύουσα λειτουργούν άλλα τρία κέντρα διαλογής που έχουν δεχτεί 7.000 ασθενείς μέχρι σήμερα. Κυρίως παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και φροντίζουν για τη μεταφορά στο νοσοκομείο όσων χρειάζονται νοσηλεία. Άλλα τέσσερα κέντρα διαλογής άνοιξαν επίσης στις πόλεις Σαν Πέδρο και Τσολουτέκα, στα βόρεια και τα νότια αντίστοιχα, με δυνατότητα να δέχονται 1.400 ανθρώπους ημερησίως.

Χωρίς αυτά τα κέντρα διαλογής, τα νοσοκομεία θα κατακλύζονταν από κόσμο, είπε ο πρόεδρος ο οποίος νοσηλεύτηκε και ο ίδιος για μερικές ημέρες, αφού βρέθηκε θετικός στον ιό.

Πάντως, τα περισσότερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα και αναγκάστηκαν να στήσουν σκηνές για να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

Η νέα έδρα της προεδρίας κόστισε 12 εκατομμύρια δολάρια και δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμη. Αποτελείται από δύο ουρανοξύστες 24 ορόφων ο καθένας και θα στεγάσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους 40 κυβερνητικών υπηρεσιών. Περιλαμβάνει επίσης τρία κτίρια γραφείων, ένα εμπορικό κέντρο, δύο πολιτιστικούς χώρους και πάρκινγκ για 3.300 αυτοκίνητα.