ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Σε λάθος κατεύθυνση οι ελπίδες ότι η Τουρκία θα γινόταν ευρωπαϊκή χώρα

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρόκειται για χτύπημα εναντίον της Συμμαχίας των Πολιτισμών»


ΚΟΣΜΟΣ
13:52
13/07/2020
ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου: Σε λάθος κατεύθυνση οι ελπίδες ότι η Τουρκία θα γινόταν ευρωπαϊκή χώρα
2
loading

«Χτύπημα εναντίον της Συμμαχίας των Πολιτισμών» χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Οι όποιες ελπίδες υπήρχαν πριν από χρόνια ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα εξελίσσονται στη λάθος κατεύθυνση» είπε.

«Το 2004 αποφασίσαμε ομόφωνα να ανοίξουμε τον δρόμο για την Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. (…) Και το 2005 έγινε κάτι το πολύ μεγάλο, με τη Συμμαχία των Πολιτισμών. Όταν βλέπω τώρα στην Τουρκία το τι συμβαίνει με την Αγία Σοφία, τότε αυτό είναι ένα χτύπημα εναντίον αυτής της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Πιστεύω με αυτή την χειρονομία, η Τουρκία κατά κάποιον τρόπο έσβησε αυτή την εξέλιξη, στην οποία συμμετείχε η ίδια από την αρχή. Και αυτό δεν είναι καλό» ανέφερε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εστιάζοντας στην πρόσφατη καταδίκη των στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, επισήμανε ότι «μια κυβέρνηση η οποία πολεμά τους ίδιους τους δικούς της υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τρομοκράτες, είναι μια κυβέρνηση η οποία περιφρονεί την δημοκρατία και τον ίδιο της τον λαό κι αυτό είναι πολύ κακό».

Σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της Άγκυρας στη Μεσόγειο, ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε με νόημα ότι «η Μεσόγειος δεν είναι μπανιέρα, αλλά μεγάλη θάλασσα», όπου πολλές χώρες έχουν δικαιώματα, τα οποία θα μπορούσαν να ασκήσουν. «Υπάρχει ένας κανόνας: να τηρείς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Και εδώ η Τουρκία δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να εμφανίζεται ως ηγεμόνας. Αυτό δεν γίνεται, θα πάει στραβά. Και για αυτό πρέπει ως ΕΕ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα δικαιώματα όλων στην Μεσόγειο, βεβαίως και της Τουρκίας, αλλά και όλων των άλλων- και των κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν στην Μεσόγειο τα δικά τους συμφέροντα», σημείωσε ο κ. Άσελμπορν για να καταλήξει:

«Πριν από 15-16 χρόνια είχα μεγάλες ελπίδες και προσωπικά, διότι ήμουν παρών, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα, μια μεγάλη χώρα του Ισλάμ, η οποία ανεβάζει ψηλά την δημοκρατία. Ποτέ δεν ήταν το σκεπτικό να επηρεάσουμε την Τουρκία κάπως διαφορετικά, να την επηρεάσουμε ευρωπαϊκά, αλλά σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και δυστυχώς πρέπει να διαπιστώσουμε - και σήμερα στην συζήτηση - ότι αυτό εξελίσσεται στη λάθος κατεύθυνση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Last 60

    Έτσι να αρχίσουν να λέγονται αλήθειες , Μέρκελ ακούς ; Να σας δω άρχοντες στη σύνοδο κορυφής να παίρνετε τα μέτρα του ερντογάνη και όχι να βάζετε την ουρά κάτω από τα σκέλια . Σιγά μη δεχτεί η γερμανία και κάτι άλλοι παράξενοι μέτρα κατά της τουρκίας . Όταν ο γερμανός καταλάβει τα εγκλήματα που έχει κάνει και συνεχίζει , στη γερμανία θα έχει εκλεγεί αλβανός , τούρκος ή αφγανός καγκελάριος και ύστερα θα ισχύσει η σαρία . Καλά Μέρκελ με μπούργκα , κούκλα θα είναι και με τον καθρέφτη δώρο του ερντογάν . Καληνύχτα γερμαναίοι . Κοιμάσαι ανόητος και ξυπνάς μουσουλμάνος ή πεθαμένος θες δεν θες .

  2. avatar Μεταφραση

    \"Nαι μεν αλλα, θα δουμε...\"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει