Στην προειδοποίηση πως προσάρτηση τμήματος της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου» κατά των Παλαιστινίων, προχώρησε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η αντίσταση θεωρεί μία προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη ως κήρυξη πολέμου κατά του λαού μας και θα κάνουμε τον εχθρό να το μετανιώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπάιντα, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, το Al-Aqsa, με την ευκαιρία της 14ης επετείου από την σύλληψη του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος απελευθερώθηκε το 2011, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 1.000 περίπου Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Οι δηλώσεις γίνονται λίγες ημέρες πριν από την 1η Ιουλίου για την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη από το Ισραήλ το 1967 κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα ανακοινώσει από τον νέο μήνα τη στρατηγική της για την υλοποίηση αμερικανικού σχεδίου στο Μεσανατολικό, που προτείνει την προσάρτηση.

Η παλαιστινιακή ηγεσία, τόσο η Φάταχ που διοικεί τη Δυτική Οχθη, όσο και η Χαμάς, που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο, μαζί με τον ΟΗΕ, την Ευρώπη και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Τα τελευταία χρόνια, Ισραήλ και Χαμάς έχουν αντιπαρατεθεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014). Παρά την πρόσφατη ανάπαυλα, οι δύο πλευρές συγκρούονται περιστασιακά, με την εκτόξευση ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και την ανταπόδοση του ισραηλινού στρατού.

Η ανάπαυλα στις συγκρούσεις αποτελεί προϊόν των προσπαθειών του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ και έχει ως στόχο την μεταφορά βοήθειας προς τον εξαθλιωμένο λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το Κατάρ ανακοίνωσε νέα αποστολή την προσεχή εβδομάδα οικονομικής βοήθειας σε χιλιάδες οικογένειες του παλαιστινιακού θύλακα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.