Παγκόσμιο σάλο έχει δημιουργήσει η δήλωση, που μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου, της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ που συνομιλώντας με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ουκρανία Geoffrey Pyatt, είπε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάει να…». Για χτύπημα κάτω από τη μέση των Ρώσων κάνουν λόγο οι ΗΠΑ.

Η Νιούλαντ, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις διεθνείς πιέσεις ως προς τις προσπάθειες επίλυσης της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία, ακούγεται να λέει στην καταγεγραμμένη συνομιλία που «ανέβηκε» στο youtube, «Fuck The EU»!

Την αρχική αμηχανία των ΗΠΑ ακολούθησε η επίσημη συγνώμη της ίδιας της υφυπουργού Εξωτερικών και η δήλωση του εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki, που κατηγορεί τη Μόσχα για παρακολούθηση και καταγραφή του τηλεφωνήματος, που δήλωσε:

«Αυτό που έγινε είναι ένα χτύπημα κάτω από τη μέση από την πλευρά της αντικατασκοπείας της Ρωσίας».

Η δημοσίευση του ηχητικού αποσπάσματος έγινε πριν από 3 μέρες στις 4 Φεβρουαρίου υπό τον τίτλο στα Ρώσικα «Η μαριονέτα της Maidan» και υποτιτλισμένο επίσης στη ρωσική γλώσσα.

Η Maidan είναι η κεντρική πλατεία της Ουκρανίας όπου και διαδραματίστηκαν οι διαδηλώσεις των αγανακτισμένων πολιτών εναντίον της κυβέρνησης.

Το βίντεο στο youtube έγινε πρώτο θέμα μόλις αφίχθη η Νιούλαντ στο Κίεβο την Πέμπτη για μια επίσημη επίσκεψη διάρκειας δυο ημερών, όπου και συναντήθηκε ξεχωριστά με τον πρόεδρο της χώρας Γιανούκοβιτς και με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Ένας υψηλός αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, δήλωσε πως το επίμαχο τηλεφώνημα έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διέψευσε την αυθεντικότητά του.