Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε σήμερα στο Μόναχο με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη λύση στη διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ ο Κέρι υπογράμμισε ότι οι ισχύουσες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα παραμείνουν.

Οι Κέρι και Ζαρίφ «συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια», δήλωσε η Τζένιφερ Ψάκι.

«Ο υπουργός Κέρι επανέλαβε ότι είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να διαπραγματεύονται καλή τη πίστει και το Ιράν να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις του βάσει της προσωρινής συμφωνίας. Επίσης ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις ισχύουσες κυρώσεις», πρόσθεσε η Ψάκι.

Ο Ζαρίφ αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα το πρωί σε συζήτηση αφιερωμένη στην κατάσταση στο Ιράν και τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Η Τεχεράνη και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) κατέληξαν τον Νοέμβριο του 2013 στη Γενεύη σε μια προσωρινή συμφωνία που προβλέπει την παύση κάποιων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα τη μερική άρση των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη μόνιμης λύσης είναι προγραμματισμένος για τις 18 Φεβρουαρίου στη Βιέννη.