Αντιπαράθεση του αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς με την Ελλάδα, βλέπει η εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Άρθρο της εφημερίδας σχολιάζει τις χτεσινές δηλώσεις του νεαρού υπουργού σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Κουρτς μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Διεύρυνσης, εξέφρασε την ελπίδα για τερματισμό του «ελληνικού μπλοκαρίσματος» στη διένεξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενόψει της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ελπίζω πως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας μπορεί να συμβεί κάτι, διότι σκέπτομαι ότι η Ελλάδα, σίγουρα, ενδιαφέρεται να έχει και επιτυχίες κατά τη δική της προεδρία», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας, πως «αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη».

Η «Ντι Πρέσε» σημειώνει σε υπότιτλο πως «ο νέος υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα» και υπογραμμίζει πως «με απροσδόκητη σαφήνεια ο νέος υπουργός Εξωτερικών επέλεξε την αντιπαράθεση με την Ελλάδα, η οποία από το 2005 μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη “Μακεδονία”, εξαιτίας της ανοικτής ακόμη διένεξης για την ονομασία».

Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο νέος αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επανήλθε στη διάρκεια χθεσινοβραδινής συνέντευξής του σε εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ελπίζει, ότι η «δυσάρεστη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία θα μπορέσει να λυθεί» και πως πιστεύει, ότι «ένα διμερές ζήτημα δεν θα πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για το αν μια χώρα μπορεί να είναι μέλος της Ε.Ε.».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών το Δεκέμβριο και πρόκειται για το νεαρότερο υπουργό στην ιστορία της Αυστρίας.