Δημιουργία ενός «επιτελείου στρατηγικής και σχεδιασμού» προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Στόχος του μόλις 27 ετών, Κουρτς είναι μια αναβάθμιση του ρόλου του υπουργείου.

Σκοπός του «επιτελείου» θα είναι η επεξεργασία μακροπρόθεσμων στρατηγικών «οραμάτων» για την αυστριακή διπλωματία, με τη συμμετοχή και εξωκυβερνητικών ειδικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ θα λειτουργεί ως συμπληρωματικό όργανο του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου.

Με την πρώτη αυτή καινοτομία του ο νέος υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να αντιδρά στην κριτική που ασκούνταν τα τελευταία χρόνια για την έλλειψη προσανατολισμού, ιδεών και δυναμικότητας στην αυστριακή διπλωματία, αλλά και στην κριτική στο πρόσωπό του, τόσο για το νεαρό της ηλικίας του, όσο και την απειρία του στη διεθνή πολιτική και διπλωματία. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το νεαρότερο υπουργό στην ιστορία της χώρας.

Ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα, Σεμπάστιαν Κουρτς, διαδέχεται στην κεφαλή του υποργείου τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος παραμένοντας αντικαγκελάριος ανέλαβε τώρα το υπουργείο Οικονομικών, παραλαμβάνοντας το θώκο από τη γνωστή για τις επιφυλάξεις της και την αυστηρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα, Μαρία Φέκτερ, που παραμένει πλέον απλή βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος.

Σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του ο νέος επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, προσδιόρισε τις μελλοντικές προτεραιότητες της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητας της χώρας, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αποτελεί «τμήμα της αυστριακής ψυχής».

Η πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι σήμερα, Παρασκευή, στην Κροατία, στο νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων με τη γειτονική χώρα αλλά και να στείλει το μήνυμα πως η Βιέννη εξακολουθεί να υποστηρίζει δυναμικά την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Επιφυλακτική είναι από την άλλη πλευρά η θέση του ως προς την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, που, όπως αποσαφηνίζει, δεν τίθεται προς το παρόν θέμα, και για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξετασθούν όλα τα ζητήματα, καθώς η Τουρκία είναι μια τεράστια χώρα με πολλά ανοιχτά θέματα, ωστόσο δεν έχει καμία αντίρρηση σε μια καλή οικονομική και πολιτική σχέση με αυτή τη χώρα.

Ο ίδιος υποστηρίζει τη συνέχιση και στο μέλλον, της συμμετοχής της Αυστρίας σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, με το γενικό γραμματέα του οποίου είχε ήδη τηλεφωνική επαφή και πρόκειται σύντομα να συναντηθούν, ενώ μεγαλύτερο βάρος, από ό,τι στο παρελθόν, προτίθεται να δώσει στην αναπτυξιακή συνεργασία, θεωρώντας επιπλέον πως το υπουργείο Εξωτερικών είναι κατάλληλο και μπορεί να έχει συντονιστικό ρόλο για τις αρμοδιότητες ενσωμάτωσης, που μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών.