Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις παρακολουθήσεις σε βάρος του προκατόχου του, Εχούντ Όλμερτ, εκ μέρους των ΗΠΑ και ζήτησε να «επαληθευτούν οι πληροφορίες» που αποκαλύφθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για το θέμα αυτό.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις στενές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, υπάρχουν πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κανείς και που τα θεωρούμε απαράδεκτα», είπε ο Νετανιάχου στη συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματός του στο κοινοβούλιο.

Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει «να επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νιού Γιορκ Τάιμς, η οποία επικαλέστηκε έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Ολμέρτ και ο Εχούντ Μπαράκ, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, περιλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο των “στόχων” που παρακολουθούνταν σε 60 χώρες από την αμερικανική υπηρεσία μεταξύ 2008-2011.

«Εμείς δεν κατασκοπεύουμε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ή τον Λευκό Οίκο. Οι κανόνες είναι σαφείς. Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις στο θέμα αυτό και τις τηρούμε», είχε δηλώσει την Κυριακή ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς.

Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να μην κατασκοπεύουν πλέον η μία την άλλη μετά τη σύλληψη, το 1985 στην Ουάσινγκτον, του Τζόναθαν Πόλαρντ, ενός υψηλόβαθμου στελέχους του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που παρέδωσε στο Ισραήλ χιλιάδες απόρρητα έγγραφα για τις «δραστηριότητες» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον αραβικό κόσμο. Ο Πόλαρντ έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από τα αμερικανικά δικαστήρια, όμως οι αποκαλύψεις για την έκταση του αμερικανικού προγράμματος κατασκοπείας είχαν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν στο Ισραήλ οι εκκλήσεις για την αποφυλάκισή του.

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε σήμερα με τη σύζυγο του Πόλαρντ, την οποία ενημέρωσε για «τις προσπάθειες που καταβάλει το Ισραήλ» για την απελευθέρωση του συζύγου της. Την Κυριακή είχε διαβεβαιώσει ότι εργάζεται για την αποφυλάκιση του Πόλαρντ ο οποίος έλαβε την ισραηλινή υπηκοότητα το 1995.