Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον επανέλαβε σήμερα ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς πως θα υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησής του και των διαδηλωτών που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στους δρόμους του Κιέβου.

Ο Γιανουκόβιτς «με διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης», δήλωσε η Άστον προσερχόμενη σε ένα συμβούλιο των υπουργών Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες αφού επέστρεψε από μια διήμερη αποστολή συμφιλίωσης στο Κίεβο.

Η Άστον πρόσθεσε ότι ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ θα συναντηθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φίλε.

Οι δύο άνδρες αναμένεται «να συζητήσουν τα θέματα που άπτονται της υπογραφής και της εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είχε αναφερθεί και χθες Τετάρτη στην πρόθεση του ουκρανού προέδρου να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, οι διαπραγματεύσεις για την οποία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας διαρκούν χρόνια.

Όμως η Επιτροπή επισημαίνει εδώ και δέκα ημέρες ότι είναι έτοιμη να συζητήσει με το Κίεβο «κάποιες πλευρές της εφαρμογής της συμφωνίας», αλλά «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις».

«Άποψή μου είναι ότι οι πραγματικές οικονομικές προκλήσεις» που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ουκρανία «μπορούν να ξεπεραστούν όχι μόνο με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά δείχνοντας ότι (η χώρα) έχει ένα σοβαρό σχέδιο», σημείωσε η Άστον.

Εξάλλου το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε σήμερα να επισκεφθεί την Ουκρανία μια αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του με τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές στο Κίεβο.

Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν τη «βάναυση και απαράδεκτη» χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών και ζήτησαν την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των συλληφθέντων.