Ο διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) Αχμέτ Ουζουμτζού δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι επιχειρήσεις καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου θα αρχίσουν πριν από το τέλος Ιανουαρίου, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα την πρώτη αερομεταφορά τροφίμων και άλλης βοήθειας από το Ιράκ προς την περιφέρεια του Κουρδιστάν, στη βόρεια Συρία, με την άδεια αμφοτέρων των κυβερνήσεων.

«Ελπίζουμε ότι ως το τέλος Ιανουαρίου, η καταστροφή (των συριακών χημικών όπλων) θα μπορέσει να αρχίσει πάνω στο αμερικανικό πλοίο» που έχει διαμορφωθεί ειδικά για το σκοπό αυτό, δήλωσε ο Ουζουμτζού σε τηλεφωνική συνομιλία του με το Γαλλικό Πρακτορείο στο Όσλο, στο περιθώριο της τελετής απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης με το οποίο τιμήθηκε φέτος η οργάνωσή του.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του ΟΑΧΟ, οι πιο επικίνδυνοι παράγοντες του συριακού χημικού οπλοστασίου πρέπει να μεταφερθούν εκτός της χώρας πριν από την 31η Δεκεμβρίου για να εξουδετερωθούν στη συνέχεια πάνω σ’ ένα σκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο τώρα εξοπλίζεται για το σκοπό αυτό.

Εξαιτίας της σφοδρότητας των μαχών στη Συρία, η οποία περιπλέκει τη μεταφορά των χημικών όπλων στο λιμάνι της Λατάκιας, η προθεσμία αυτή μπορεί ελαφρώς να ξεπεραστεί, όμως δεν αμφισβητείται ο στόχος της πλήρους καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου πριν από τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ο Ουζουμτζού.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της ασφάλειας επί του πεδίου και δυστυχώς η κατάσταση της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», εξήγησε.

«Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση εγκαίρως. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μερικές καθυστερήσεις, αλλά οι καθυστερήσεις αυτές δεν με ανησυχούν. Αυτό που είναι για μένα σημαντικό είναι να διεξαχθεί η επιχείρηση με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Ο Ουζουμτζού δήλωσε επίσης πως ελπίζει ότι η καταστροφή άλλων χημικών παραγόντων της αποκαλούμενης κατηγορίας 2, λιγότερο επικίνδυνων, θα πρέπει να αρχίσει “μέσα στο Φεβρουάριο” υπό τον έλεγχο ιδιωτικών εμπορικών εταιρειών. Σαράντα δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν, είχε διευκρινίσει τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα στη Γενεύη μέσω του Αμίν Αουάντ, του διευθυντή του Γραφείου της για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πως στην αερογέφυρα για τη μεταφορά βοήθειας από το Αρμπίλ του Ιράκ στο Χάσακεχ της βόρειας Συρίας θα χρησιμοποιηθούν εμπορικά φορτηγά αεροπλάνα Ιλιούσιν 76. Η μεταφορά θα αρχίσει την Πέμπτη και ως την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί μέχρι 12 πτήσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η βοήθεια περνάει μέσω του Ιράκ, δήλωσε ο Αουάντ προς το πρακτορείο Ρόιτερς στη Γενεύη. Ο αριθμός των ευάλωτων ανθρώπων στην Χάσακεχ υπολογίζεται σε 50.000 ως 60.000, αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε εκτιμήσεις. Για πολύ καιρό δεν μπορούσαμε να φθάσουμε στην Χάσακεχ, πρόσθεσε.