Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στο Νέο Δελχί, καθώς χιλιάδες Ινδοί κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ και κατά του νέου νόμου για την υπηκοότητα.

Οι ταραχές στην πρωτεύουσα συνεχίστηκαν για πολλές ώρες. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κροτίδες καπνού για να διαλύσει τις δύο συγκεντρώσεις, με τους διαδηλωτές να επιδίδονται σε πετροπόλεμο και να μετατρέπουν μια πεδίο μάχης μια μεγάλη λεωφόρο, περίπου 15 χλμ. από το σημείο όπου είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα Τρίτη η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.

Ένας αστυνομικός της αστυνομίας σκοτώθηκε, όπως είπε στο πρακτορείο Reuters ένας συνάδελφός του που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί δεν είχε άδεια να μιλήσει στα μμε. Το πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι έχει σκοτωθεί και ένας πολίτης, όμως το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτήν.

Από το νοσοκομείο GTB του Δελχί έγινε γνωστό ότι περισσότεροι από 35 τραυματίες μεταφέρθηκαν εκεί για νοσηλεία.

Δημοσιογράφοι είπαν ότι είδαν αυτοκίνητα να πυρπολούνται, μεταλλικούς φράχτες ασφαλείας να γκρεμίζονται και πυκνό καπνό να υψώνεται στην πόλη, καθώς οι υποστηρικτές του νέου νόμου συγκρούονταν με εκείνους που διαφωνούν. Οι διαδηλωτές υπερτερούσαν αριθμητικά της μικρής αστυνομικής δύναμης.

Ο νέος νόμος (CAA) διευκολύνει τους μη μουσουλμάνους πολίτες τριών γειτονικών χωρών (όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι) να αποκτήσουν την ινδική υπηκοότητα. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον Μόντι και το ινδουιστικό, εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), ότι υπονομεύουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Οι ταραχές με αφορμή αυτόν τον νόμο ξεκίνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου και οι σημερινές συγκρούσεις ήταν από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στο Νέο Δελχί.

Τα βίαια επεισόδια σημειώθηκαν την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, μιλώντας σε μια συγκέντρωση στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, την ιδιαίτερη πατρίδα του Ινδού πρωθυπουργού.